Kamperen kun je in Ommen (1)

Dat Ommen geliefd is bij vakantiegangers is alom bekend. Al jaren geldt in de zomer in drommen naar Ommen.

Anna’s Hoeve aan de Zwolseweg, gelegen naast Gilwell Ada’s Hoeve van Scouting Nederland.
Foto: OudOmmen

Toen in het begin van de vorige eeuw voor het eerst een trein in Ommen stopte was dat ook gelijk de start van kamperen in Ommen. Ander vervoer als de trein was er bijna niet. Het was baron P.D. van Pallandt van Eerde die toentertijd de padvinderskampen naar Ommen haalde. De padvinderij kan beschouwd worden als de bakermat van het toerisme in Ommen. Daarnaast brachten in de dertiger jaren de jaarlijkse Sterkampen met Krishnamurti op de Besthmenerberg een grote toeristenstroom op gang. Dankzij Scouting Nederland is Ommen nog steeds een belangrijk nationaal en internationaal Scouting centrum.

Eerste camping in Ommen
Toen baron van Pallandt eigenaar werd van het landgoed Eerde en Het Laar gaf hij meteen de padvinderij vrijelijk toegang. Op Landgoed Eerde sinds 1913 en op Gilwell Ada’s Hoeve aan de Zwolseweg sinds 1923. De prachtige, ongerepte en uitgestrekte bossen tussen Vecht en Regge bieden ideale kampeergelegenheid. Pompen leveren drinkwater, er zijn gemetselde veldkeukens en door keien omrande kampvuurplaatsen aangebracht en gegraven latrines. In 1918 vierden in Ommen de eerste kampeerders hun vakantie op het particuliere terrein van Jacob van der Boon aan de Zeesserweg. Van der Boon huurde hier een boerderij van baron van Pallandt. In 1941 werd de camping verplaatst naar de Zwolseweg en kreeg de naam “De Koeksebelt”. In Beerze begon in 1921 de familie De Roos met een camping, waar de campinggasten met hun zware spullen van station Mariënberg met paard en wagen werden opgehaald.

Ster in het Oosten
Op de Besthmenerberg was in de twintiger jaren van de vorige eeuw al sprake van een kampeercentrale, maar die werd opgeheven omdat de terreinen in handen van de Ster in het Oosten overgingen. Een zogeheten Biologenkamp werd enkele jaren gehouden vlak achter het vaste kamp van de Ster. In augustus 1925 werd voor door de beweging Ster in het Oosten voor het eerst een Sterkamp gehouden op de Besthmenerberg. In de bossen en op de heide wordt een nieuw geestelijk wereldcentrum gesticht. In 1952 werd door Stork, Hoogovens, Werkspoor, AKZO en de Spoorwegen een stichting opgericht met de naam “Vakantievreugd”. Deze stichting liet het oog laten vallen op het natuurterrein rondom de Besthmenerberg. De eerste gasten waren medewerkers van de grote Nederlandse bedrijven die ook de stichting Vakantievreugd hadden opgericht om hun medewerkers tijdens vakanties te laten genieten van de rust, ruimte en natuur en al het goede dat het Vechtdal te bieden heeft. In Beerze startte in 1949 de Almelose bakker Gerrit-Jan Hagedoorn senior met camping onder de naam “De Beerzer Bulten”. Een gemaaid stukje weiland, een paar toiletten in een oude koeienstal en een bordje met ‘camping’ aan de kant van de Coevorderweg onder Stegeren was het begin van “De Kleine Wolf” in 1963 van boer Jacob Kat.

ANWB kampeerkaart
Na de Tweede Wereldoorlog neemt het kamperen zo’n grote vlucht, dat verschillende gemeenten, waaronder Ommen, in afwachting van de Kampeerwet, aan de algemeen plaatselijke verordening een kampeerregeling hebben toegevoegd. De kampeerkaart van de ANWB wordt ingevoerd. In 1956 kan de VVV melden dat de kampeerkaart goede diensten bewijst. Bij overtredingen kunnen deze door de politie worden ingetrokken, hetgeen inderdaad enige malen is geschied. Op deze wijze kan men ongewenste elementen uitschakelen. Uit het verslag van toen blijkt dat in Ommen nog een groot aantal zomerhuisjes staan die des winters afgebroken moeten worden. Voor de eigenaren betekent dit een groot ongerief. De VVV heeft met het gemeentebestuur overleg gepleegd om te komen tot intrekking van deze bepaling. De VVV is met de politie van mening, dat men deze huisjes moet laten staan en in de toekomst alleen vergunning moet geven tot het bouwen van permanente zomerhuisjes. Er zijn meer wensen, zo blijkt uit het VVV-verslag van 1956. De ontspanningsavonden kunnen het volgend seizoen misschien uitgebreid worden waarbij wordt gedacht aan openluchtdansen op de Markt. Er blijkt ook behoefte te bestaan aan cafés met een beschaafd strijkje. Voor de vele plezierjachten die Ommen aan doen zou een aanlegsteiger op z’n plaats zijn. Grote vraag is er elk jaar naar bungalows. Hiervoor zullen meerdere terreinen beschikbaar gesteld moeten worden.

Kamperen moet je leren
Kamperen is een zeer belangrijke vorm van toerisme die ook in ons land door honderdduizenden beoefend wordt. Met de toenemende vrije tijd weet men ook Ommen al vroeg te vinden als een geliefde plek om vakantie te vieren. De neringdoenden waren blij met de komst van de vakantiegangers die toen met “Vreemden” werden aangeduid. Ze gebruikten de slogan: “Kom in drommen naar Ommen” om mensen naar de Vechtstad te trekken. Maar is iedereen wel bekend met kamperen? Kennelijk niet want op 12 juli 1948 wordt het nieuwe ANWB-buitencentrum “Anna’s Hoeve” aan de Zwolseweg geopend als ANWB-oefenkamp. Hier worden onder leiding van ervaren kampeerders de nieuwelingen op het buitenspoor de juiste sfeer en een goede stijl van kamperen geleerd. Mede door deze oefenkampen poogt de ANWB het kamperen meer inhoud te geven en in betere banen te leiden. Voor een luttel bedrag per persoon kon men 12 dagen lang hier terecht en de kneepjes leren van het kamperen. Een welvoorzien magazijn regelde alle kampeerbenodigdheden: van tenten tot theeketeltjes, van kooktoestellen en pannen tot vele soorten slaapzakken; dit alles in bruikleen. Het enige wat je moest meenemen was je eigen lijfgoed. Niet alleen het leren van kamperen was het eerste doel van het oefenkamp, het ging er vooral ook om ANWB-leden die willen gaan kamperen in staat te stellen te kijken of het ze ook beviel.

Meer over kamperen in Ommen in deel 2.

Bron: Harry Woertink – 5 februari 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s