Berichtjes uit de krant van 1974. (11)

Uit de Ommerkrant 50 jaar geleden.

1964.  De 9-jarige Arie van Tongeren was de 100.000ste bezoeker van het openluchtzwembad Olde Vechte. Voor de jeugdige Ommenaar was er een gratis abonnement voor het volgende seizoen.

Wat stond er in de krant 50 jaar geleden. De website OudOmmen.nl brengt u regelmatig op de hoogte met ‘oud’ nieuws uit Ommen. Dit keer onder andere over verkoop van snoep in het zwembad, duiven en het succes van De Darde Klokke.

Verkoop op zondag
“Ik wens geen verkoop op zondag en daarom ben ik hier tegen”, zei wethouder Seinen, toen de Ommer raad gisteren moest beslissen over gunning van een standplaats op het openluchtbad Olde Vechte aan Tielbeke te Lemelerveld voor de verkoop van ijs, snoep en frisdranken. Met elf voor en vier tegen werd besloten de standplaats te gunnen.
Tandartsen
Maar de tegenstanders bleken niet alleen onder de fervente voorstanders van de zondagsheiliging te vinden te zijn – Hiemstra GPV en Seinen (AR), maar ook waren enkele raadsleden (Jaspers en Moerman) onder de indruk van een schrijven van de plaatselijke tandartsen. Die ontraden namelijk het toelaten van de verkoop van snoep op het zwembad in verband met tandbederf. De meerderheid was daarvan niet onder de indruk. Men vond dat niet de gemeente, maar de ouders hiervoor verantwoordelijk zijn. Sturris sprak van betutteling en KVP’er Bult vroeg zich af hoe het dan met de Ommer Bissingh moet, als daar ook geen snoepkramen meer mogen staan. Hoogenboom was wel tegen verkoop op zondag, maar hij vond niet het recht te hebben die aan andersdenkenden te verbieden. Jaspers herinnerde eraan dat Seinen niet had tegengestemd toen en dergelijke verkoopaangelegenheid in de sporthal aan de orde was. Jaspers wilde de verkoop op het zwembad beperken tot frisdrank, ijs en fruit. Moerman stelde dat de jeugd die de sporthal bezoekt van andere leeftijd is. “Maar die heeft ook tanden”, zei mej. Vosjan, waarop Moerman het laatste woord kreeg met “Daarvan zijn de tanden allang bedorven!”.

De Darde Klokke
Het tijdschrift De Darde Klokke is een tijdschrift dat 4 maal per jaar verschijnt en gewijd is aan geschiedenis en taalgebruik van de Ommer bevolking. Zij die het samenstellen zijn allen amateurs en het blad heeft geen enkele commerciële bedoeling. Het is louter idealisme wat tot de uitgave van dit tijdschrift dringt. Kort samengevat: liefde voor Ommen. Er is dezer dagen een nieuw nummer van De Darde Klokke verschenen. Het gehele nummer 32 is gewijd aan de prae-historie aan de hand van opgravingen en bodemvondsten door M. Gerrits. Het is overigens plezierig te zien hoe dit amateur-tijdschrift floreert. Er zijn honderden abonnementen in en ver buiten Ommen geplaatst. Het abonnementen-tal stijgt voortdurend. Er komen veel enthousiaste reacties binnen en één daarvan willen we u niet onthouden. Een 91-jarige dame, in Ommen geboren, gireerde dezer dagen een extra gift voor de exploitatie van De Darde Klokke. De achterzijde van haar girokaart vulde zij met herinneringen aan haar Ommer jeugd.

De Luchtpost
Er was een tijd dat er in Ommen twee verenigingen waren van mensen die de duivensport beoefenden. Niet omdat het ledental te groot was maar omdat men een beetje getheologiseerd was over de vraag of een duif wel of niet op zondag mocht vliegen. Van de os en de ezel stond vast dat die moesten deelnemen aan de zondagsrust. Maar de duif bleek discutabel. Behalve twee verenigingen kwamen er toen ook twee clubgebouwen. Eén in het Laar en één in een onbewoond huis aan de Varsenerstraat en later aan het Kerkplein. Die tijd is voorbij. De eenheid is hersteld in de Ommer postduivenvereniging P.V. De Luchtpost. Er wordt niet op zondag gelost en in herstelde samenwerking heeft de hele Ommer duivensport zich geconcentreerd in het mooie clubgebouw naast de molen De Lelie. Een bloeiende vereniging die momenteel meer dan 40 leden telt en nog steeds groeiende is.

Zaken nieuws
De Boerenleenbank aan de Brugstraat en de Raiffeisenbank aan de Bouwstraat hebben tot een volledige ineensmelting besloten, met als nieuwe naam voor de bank: ‘Rabobank Ommen en omstreken’. Het gebouw aan de Brugstraat blijft als kaskantoor gehandhaafd. In het plan De Dante zal t.z.t. ook nog een bijkantoor worden geopend. Met het bijkantoor in Lemele heeft de Rabobank Ommen en omstreken dan vier vestigingen.

De Ommer zaak van de firma Bijl is overgenomen door de familie Aalpol.

Paping’s Kledingmagazijnen opent woensdag de nieuwe herenkledingzaak en Young Man Shop Bonne Apart aan de Brugstraat/hoek Kruisstraat.

Vlaggen uit! Vlaggen in de Ommer kleuren sieren onze winkelstraten en geven die een fleurig zomers aanzien. Het is een initiatief van de Ommer middenstand, die bijna helemaal meedoet. Helaas ‘bijna’. We hopen dat de overigen zich nog zullen bedenken. Dit initiatief is nog een nawerking van augustus 1973 toen het Ommer mannenkoor met zijn Duitse gasten een boottocht naar Enkhuizen maakte. Daar hing alom de stadsvlag uit. Wij mogen n Ommen best wat van anderen leren!

Geslaagd. Voor het diploma M.D.S. slaagde te Zwolle onze plaatsgenoot Frans Arts, die wij daarmee hartelijk gelukwensen. Onze plaatsgenote Agnes Zijsveld van de Hardenbergerweg slaagde te Zwolle voor het examen Spaanse taal. Veel gelukwensen voor Agnes.

Advertenties
Keizer verkoopt ijskoud vanille-ijs een hele liter voor 149

Uitknippen en bij de telefoon hangen. Gedurende de drukke zomeravonden kunt u des avonds tussen 7 en 8 uur uw bestellingen doorgeven op nummer 2317 welke u dan de volgende morgen ‘Kant klaar’ kunt afhalen. Echter indien u deze vóór 9 uur des morgens kunt halen wordt u met voorrang geholpen. Van der Boon groente- fruithal, Bermerstraat.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl


Een gedachte over “Berichtjes uit de krant van 1974. (11)

  1. Zie ook het art-nouveau-achtige tegeltableau dat bij aankomst vermeldt dat station OMMEN is bereikt. Het is vervaardigd door de fa. Thooft en Labouchere, de latere Porceleyne Fles.

    Andere stations hebben soortgelijke tableaux, maar minder mooi dan dat van Ommen, dat met de kortere naam iets meer ruimte voor versiering biedt.

    Like

Plaats een reactie