VIPHOL uitleg

Virtuele Presentatie v/d Historie op Locatie
VIPHOL staat voor Virtuele Presentatie v/d Historie op Locatie. Met deze module worden a.h.v. oude topo-kaarten, plattegronden en luchtfoto’s voormalige objecten (gebouwen, terreinen, wegen, etc.) op een huidige topografische kaart gepresenteerd, gebaseerd op OpenStreetMap (OSM). Het ondersteunt de mogelijkheid om bij het aanklikken van objecten op de kaart, informatie, afbeeldingen of linken weer te geven. Door de browser locatie-toegang te geven en het kaartje fullscreen weer te geven (knopje rechtsboven in de kaart) kan je ter plekke een beeld krijgen van de historie.

Besthmenerberg
Zie als voorbeeld de VIPHOL presentatie van de Besthmenerberg met o.a. het Palissadekamp van Kamp Erika. De verschillende tijdsperioden worden in kleur weergegeven (Sterkamp -> blauw; Kamp Erika -> rood en Vacantievreugd (1955) -> groen) en veel objecten zijn gelinkt naar meer informatie en afbeeldingen. Je krijgt hiermee – ook ter plekke – een goed beeld in hoeverre (dezelfde of deels dezelfde) objecten in die tijdsperiodes in gebruik waren.

voorbeeld
Voorbeeld van de VIPHOL-module: de Besthmenerberg.

Monumenten
In 2022 en 2023 zijn diverse modulen toegevoegd waaronder bijvoorbeeld ‘Monumenten in Gemeente Ommen’ met één overzicht van alle Ommer Monumenten. Vanaf begin 2024 zijn we bezig met het in beeld brengen van verdwenen erfgoed via de module “Wandel- fietsroutes ‘Verdwenen Erfgoed”‘.