Het nieuwste nummer van het historisch tijdschrift De Darde Klokke (201) bevat ook dit keer weer mooie historische verhalen.
De jongste uitgave van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (201).
Zo wordt in de jongste uitgave de historie van het Ommerkanaal belicht, zowel als kanaal als het ontstaan van de buurtschap. Het kanaal van Dedemsvaart naar Ommen is gegraven in de jaren 1864-1865. Hierdoor kon de scheepvaart vanwege de lage waterstand in de Vecht vanuit Ommen nu met grotere schepen over het kanaal via Dedemsvaart richting Hasselt naar Zwolle varen. In 1927 is het kanaal verbreed en uitgediept. Hierdoor konden de melkveehouders toen de melkbussen per boot (bokschuiten) vervoeren naar de melkfabriek in Balkbrug. De melkbussen werden dan met paard en wagen door een boer uit de buurtschap naar de boot gebracht. In 1965 is het kanaal voor de scheepvaart gesloten. Het werd opnieuw verbreed en vanaf het Ommerbos naar de haven is het toen gedempt. Het kanaal werd verplaatst in westelijke richting om bij Varsen in de Vecht te stromen.
Seinen
Over ‘Wethouder Seinen’ is er een vervolgverhaal. Van 1945 tot 1974 was Gerrit Jan Seinen wethouder in de gemeente Ommen, terwijl hij voor de oorlog ook al enige jaren gemeenteraadslid was geweest. In het stadshart van Ommen had Seinen een boerderij. Seinen was een markante persoonlijkheid. Hij zei precies waar het (voor hem) op stond, maar daarmee maakte hij niet alleen vrienden. Toch is Ommen veel dank aan hem verschuldigd, overal in de gemeente zijn sporen te vinden die herinneren aan deze bijzondere plaatsgenoot, zo valt te lezen in het nieuwste nummer van De Darde Klokke. Notulen en krantenverslagen zijn erbij gehaald om aan te tonen dat Seinen als wethouder een heel sociale man was. In de tijd van de Wederopbouw na de oorlog was het heel belangrijk dat iedereen een fatsoenlijk dak boven z’n hoofd had.
Om de woningnood tegen te gaan, gaf het gemeentebestuur zelfs toestemming zomerhuisjes in Besthmen te bouwen en bewonen. De huisjes zouden tien jaar permanent bewoond mogen worden, om daarna overgedaan te worden aan ‘zomergasten’. Bovendien moest het benodigde hout voor 90 procent uit de bossen rond Ommen komen. Het departement van Wederopbouw en Volkshuisvesting gelastte de bouw evenwel onmiddellijk stop te zetten, omdat er geen vergunning voor was verleend. Wethouder Seinen en zijn collega Immink hielden de aannemer voor dat hij zich hier niets van moest aantrekken en gingen in juli 1948 letterlijk zelf een handje meehelpen.
Zij lieten hierbij weten eventueel een gevangenisstraf te riskeren. Uiteindelijk kwam het zover niet. Er mocht echter pas verder worden gebouwd op het moment dat het departement dit goedkeurde. In 1974 trok Gerrit Jan Seinen (inmiddels 72) zich terug uit het openbare bestuur.
Slag bij Ane
In het jongste nummer verder een verhaal over de Slag bij Ane van 28 juli 1227 waar onder andere de Duitse Bernard van Horstmar zijn einde vond. Bisschop Otto verzamelde in Ommen een grote troepenmacht om te strijden tegen de Drentse boeren. Die wilden onder het juk van de bisschop vandaan. Een kasteelheer uit Coevorden, Rudolf van Coevorden, ging de Drenten voor in de strijd. Het leger van de Bisschop bestond uit verschillende ridders met hun krijgslieden. Eén van hen was Bernard van Horstman. Deze dappere ridder had ook al meegevochten in een aantal kruistochten naar het Heilige Land. De kruistochten overleefde hij, maar tegen de Drenten in de slag bij Ane delfde hij het onderspit. Hij werd kortweg gezegd een kopje kleiner gemaakt. In de plaats Horstmar leeft zijn nagedachtenis voort als Bernard de Goede.
Immink
Ook een verhaal over de familie Immink uit Lemele, in het bijzonder over Berend Jan. Naast zijn werkzaamheden op de boerderij was Berend Jan Immink maatschappelijk betrokken. Hij was lid van de Christelijke Historische Unie (CHU) en maakte tussen 1911 en 1935 deel uit van de gemeenteraad van Ommen en was daarvan 8 jaar wethouder.
Abonnees van de kwartaaluitgave van De Darde Klokke krijgen het tijdschrift thuis toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.
Bron: Harry Woertink – 16 november 2021