Landhuisje aan de Steile Oever wordt landhuis

Het landhuis aan de Steile Oever op landgoed Eerde wordt mooi.

Verscholen aan rivier de Regge ligt dit landhuis.

Bouwvakkers van bouwbedrijf Salbam en rietdekker Kleinjan zijn bezig met de laatste afwerking van dit verscholen huis aan rivier de Regge die slechts een enkeling bekend is.

Hendrik Sangster

De Haage architect Hendrik Sangster (1892-1971) ontwierp destijds voor Philip Dirk baron van Pallandt van Eerde het in 1940 gebouwd landhuisje met rieten dak. Hoewel het geen monument is, werd de historie en de specifieke bouwstijl als uitgangspunt genomen om het landhuisje te laten groeien naar een nieuwe toekomst. Om er een volwaardig woonprogramma aan toe te kennen, is er een vleugel aangebouwd in de stijl van Sangster. Veel aandacht is besteed aan het bewaren van de historische kwaliteit en de stijlkenmerken van het origineel. De weelderige dakvlakken, ronde bouwdelen en schoorstenen zijn complementair doorgezet in het nieuwe plan. “Een lofsang” op het verleden, volgens architect Inktkviz uit Ommen, die voor het ontwerp verantwoordelijk is. “Met de verbouw van dit oude landhuisje blijft een stukje bouwgeschiedenis bewaard voor Ommen.”

Van Pallandt (1889-1979) liet hier ooit twee huisjes bouwen: eentje om er personeel in te huisvesten en de andere als tweede woning (pied-à-terre) voor Sangster zelf. Verscholen in de bosrand bood het huisje een retraite aan de rivier De Regge. Het is nog steeds in bezit van de familie Sangster, nu de familie Schipperus.

De Esch en Edith-Hof

Sangster deed meer in opdracht van baron van Pallandt. Zo verrees op de esgronden van het landgoed in 1929 het landhuis ‘de Esch’ in de stijl van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Dit landhuis werd door Sangster aan de omgeving aangepast.

Toen de moeder van Van Pallandt stierf heeft hij de erfenis gebruikt om het Edith-Hof te laten bouwen. Sangster ontwierp een beschut hofje vijf dubbele woningen met riet gedekt in Engelse stijl bedoeld voor arbeidersgezinnen. Het Edith-Hof was het eerste sociale huurwoningenproject in Ommen en is nu een gemeentelijk monument. In de typische Sangsterstijl liet Van Pallandt toen ook aan de Koesteeg een kleuterschool, bibliotheek en badhuis bouwen voor de Ommer bevolking.

Tekst en foto’s: Harry Woertink

Klik op deze link voor meer foto’s

De bouwvergunning uit 1936.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s