Zaailing Anne Frankboom krijgt plek in Ommen

Dichtbij de Joodse begraafplaats komt een zaailing van de Anne Frankboom.

De Anne Frankboom in de tuin van een pand aan de Keizersgracht in Amsterdam, voordat de boom omwaaide

De boom is een nazaat van de beroemde paardenkastanjeboom die zo bekend is omdat hij beschreven is in Het Achterhuis, het dagboek dat Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog bijhield. Vanuit het zolderraam van haar onderduikadres aan de Prinsengracht in Amsterdam had ze uitzicht op de boom.

Vrijheid

Eind 2020 kreeg de gemeente Ommen van de stichting ElemenTree het aanbod om een nazaat Anne Frankboom te planten. Dit aanbod werd doorgespeeld naar de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid, met daarbij het verzoek om na te denken over de haalbaarheid en een plek voor deze boom.

De boom krijgt een passende plek binnen de driehoek van de van de nieuwe woonwijk die in het Haven Oost gebied wordt ontwikkeld en ook in de nabijheid van de Joodse begraafplaats en de begraafplaats aan de Hardenbergerweg, waar ook vier vliegers die in de oorlog zijn omgekomen liggen begraven. De nieuwe woonwijk in Haven Oost krijgt de naam Vrijheid en heeft inmiddels bijpassende straatnamen toegewezen gekregen: 5 Meistraat; Laan van de Vrijheid; Verzetstrijderslaan; Droppingsveld; Koeriersterhof; Onderduikershof, Canadezenhof en Veteranenhof.

Anne Frank Huis

De kastanjeboom overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar op 23 augustus 2010 waaide de boom om ondanks de stevige stalen constructie en overige hulpmiddelen om de boom te behouden. De stam van de dertig ton zware boom is afgebroken en op de grond terechtgekomen. Doordat de boom in de tuin belandde en niet naar het Anne Frank Huis toe viel, was er verder geen schade aan bebouwing.

Veiliggesteld

Stekjes, kastanjes en zaailingen van de boom zijn destijds door vrijwilligers van de stichtingen ElemenTree en Wereldboom veiliggesteld en te koop aangeboden. Deze stichtingen sprak de wens uit dat deze paardenkastanjes terecht moesten komen op publieke plekken, die een raakvlak met Anne Frank of de Tweede Wereldoorlog hebben.

Het planten van een Anne Frankboom houdt niet alleen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend, maar wordt ook gezien als een daad van optimisme en vertrouwen in de toekomst.

Tekst: Harry Woertink

Locatie nazaat Anne Frankboom: tegenover mortuarium op de hoek Haven West/dr. A.C. van Raaltestraat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s