Opening Internationale School Eerde

In 1959 was het feest op kasteel Eerde. Het kasteel ging voor het eerst onderdak bieden aan de “Internationale School”.

1959. Toespraken in kasteel Eerde tijdens de officiële opening van de Internationale School. Voorste rij in het midden vooraan Baron en baronesse van Pallandt van Eerde. Links de heer en mevrouw Mason. Tweede van rechts Erin Oudshoorn-van Pallandt.
Foto: OudOmmen
Zie ook het album “1959 – Opening internationale school

Dit als voortzetting van de “Internationale Quakerschool” die een jaar eerder vertrok uit Eerde om te verkassen naar kasteel Beverweerd bij Werkhoven (Utrecht). Omdat de nieuwe school veel leerlingen huisvestte uit Engeland, was de eer van officiële opening weggelegd voor de Britse ambassadeur in Nederland Sir Paul Mason. Onder de aanwezigen baron en baronesse Ph. D. van Pallandt, dr. Van Dis, mr. Van Bemmel, burgemeester G. Bramer van Den Ham, burgemeester mr. C. P. van Reeuwijk van Ommen en pastoor Veger, deken van Almelo.

Gelukwensen uit alle werelddelen
De officiële opening werd gehouden in de Gobelinzaal van het kasteel. Hier sprak namens het stichtingsbestuur de administrateur G. Vermeulen, een kort welkomstwoord, waarna hij mededeelde dat uit alle werelddelen gelukwensen waren binnengekomen. Vervolgens schetste rector Hermans in het kort de ontwikkelingsgeschiedenis der school. In 1951 distantieerden de heren W. Hermans en C. Oudshoorn zich van de Internationale Quakerschool in Eerde om het onderwijs in andere banen te leiden. Men vestigde zich op Kasteel Ulenpas in Hoog Keppel, waarna men al spoedig ruimte tekortkwam en in 1955 in Rhederoord een afdeling lager onderwijs moest stichten. Nu keerden beiden docenten dus weer terug naar Eerde met hun nieuwe Internationale School.

Eigen werkprogramma
Het onderwijs, dat op de ongesubsidieerde school met internaat gegeven wordt, is zeer bijzonder. Het programma is in feite uit de praktijk gegroeid. Elke leerling krijgt zijn eigen werkprogramma, dat aangepast is aan zijn vorige opleiding en capaciteiten. Na het aflopen van de school wordt hem of haar toegekend, althans na voldaan te hebben aan de eisen, het General Certificate of Education. Ruim 70 kinderen van verschillende nationaliteit volgen hier een middelbare opleiding voor het Oxford Certificaat.

Sir Mason liet weten graag naar Eerde gekomen te zijn voor het officieel openen van de poorten van de school vooral ook omdat op deze school het Engels als voertaal wordt gebruikt en de leerlingen opgeleid worden voor het Oxford certificatie en ook omdat er veel leerlingen uit de Britse dominions bij zijn. Spreker gaf als zijn persoonlijke mening te kennen dat deze schooi voldoet aan de eisen, die men aan een internationale school mag stellen.

Door de strubbelingen tussen de Quakerschool en baron Van Pallandt werd het huurcontract dat op 31 december 1958 afliep niet verlengd. De Quakerschool zag zich genoodzaakt uit Eerde te vertrekken en een ander onderkomen te zoeken. Die werd gevonden in kasteel Beverweerd bij Werkhoven op ongeveer 15 km van Utrecht. Zo kwam een einde aan de sinds 4 april 1934 op kasteel Eerde gevestigde Quakerschool.

Bron: Harry Woertink – 8 maart 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s