Historisch Museum Ommen van oud naar nieuw (7, slot)

Na twee jaar bouwen en inrichten was het vrijdag 11 maart 2022 zover dat het vernieuwde historisch museum in molen Den Oordt en het Tolhuis officieel in gebruik genomen kon worden.

 Museumvrijwilligers Jan van der Bent en Reinder Lanjouw zijn trots op het vernieuwde Historisch Museum Ommen.
Foto: Harry Woertink
Zie ook de albums “2022/03 – Opening Historisch Museum Ommen”, “2020/2021/2022 – Uitbreiding Streekmuseum” en “Molen Den Oordt / Streekmuseum”.

Eerder bekend als “Oudheidkamer” en “Streekmuseum” gaat het nieuwe museum verder onder de naam “Historisch Museum Ommen”. Wethouder Ko Scheele had de eer om de officiële openingshandeling te verrichten. Als verantwoordelijk wethouder financiën stond Scheele ook aan de wieg van de geboorte van het nieuwe museum en het vervolg daarop. De officiële openstelling van het museum was bovendien voor Scheele de laatste plichtpleging, omdat hij na vandaag afzwaaide als wethouder.

Canon van Ommen
Bij zijn komst in 2010 als wethouder was Scheele al op de hoogte van uitbreidingsplannen voor het museum. In zijn beginjaren had hij de historische vereniging aangezet tot het maken in boekvorm van de Canon van Ommen. Dezelfde Canon is nu het thema van de vaste expositie van het museum: het beleven van de geschiedenis van Ommen, van prehistorie tot heden. “De cirkel is rond”, aldus Scheele tijdens de opening in het museum die werd bijgewoond door museumvrijwilligers en sponsoren. Volgens Scheelde had het oude museum eerder weg van een pakhuis, maar vanaf nu is sprake van een mooi en overzichtelijk museum in een passende nieuwbouw. De wethouder deed een oproep aan het museum om de Ommer geschiedenis ook naar buiten uit te dragen. Omdat Scheele begaan is met de geschiedenis vond hij het jammer dat het hem niet gelukt is om het Van Raaltehuis voor Ommen te behouden. Daarom was hij blij dat in het vernieuwde museum ook een vitrine is ingericht over de kerkgeschiedenis van de Ommer dominee A.C. van Raalte.

Opgeruimd
Om van pakhuis naar museum te keren moest veel museummateriaal opgeruimd worden. Opvallendst daarbij zijn toch wel het niet terugkeren van de zitbank buiten met de gevelstenen van de vroegere Friesendorp-Walravenwoning en het oude smeedijzeren NS-spoorwisselblok. Ook was er geen plek meer te vinden voor het eeuwenoude weefgetouw. Nieuw en opvallend in het museum zijn de vele mooie glazen vitrines, waar een deel aangeschaft kon worden dankzij financiële bijdragen van sponsoren. De klederdrachten hebben in de vernieuwde opstelling meer aandacht en ruimte gekregen.

Kosten
Voor de nieuwbouw van het Historisch Museum Ommen trok de gemeenteraad eerder een bedrag uit van 440.000 euro en de provincie 100.000 euro. Daarnaast kon het museum rekenen op een eenmalig bedrag van 25.000 euro van de gemeente en 25.000 euro van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling voor de inrichting van het toeristisch informatie punt (TIP) met bovendien een jaarlijkse structureel subsidie om het Tip in de lucht te houden. De openstelling van het museum voor bezoekers moet nog wachten tot dinsdag 5 april. Vanaf dan zijn de openingstijden van dinsdag tot en met zaterdag: 5 april tot 1 juni van 13.00 tot 17.00 uur; 1 juni tot 1 september van 10.00 tot 17.00 uur; 1 september tot kerst: 13.00 tot 17.00 uur. Van 1 juni tot 1 september is het museum bovendien op de zondagmiddag geopend.

Slot
Dit is het slot van de serie over “Historisch Museum Ommen van oud naar nieuw”. De vorige afleveringen zijn hier te lezen: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 en deel 6.

Bron: Harry Woertink – 11 maart 2022 | Overname van dit artikel is alleen toegestaan met vermelding van bron: “OudOmmen.nl – Harry Woertink”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s