Eiertikken unieke Paastraditie in Ommen

OMMEN – Op Tweede Paasdag wordt in Ommen om 11.15 uur weer het traditionele eiertikken gehouden. Plaats van handeling is de Markt bij het Vechtpodium.

 Eiertikken bij het oude gemeentehuis op Paasmaandag 1964. Johannes Hurink, kleermaker en voorzitter van Oll Ommer tikt hier een eitje met Willem Stappenbelt, rechts op de foto.
Zie voor meer foto’s het album “Eiertikken”.

De organisatie is in handen van de familie Martens en de Gemienschop van Oll Ommer. De familie Martens kookt de eieren voor deze traditie al vanaf het begin en heeft daarvoor een speciale kooktechniek: niet te hard, niet te zacht en waarbij de schaal van het ei wordt voorzien van een biologisch bruin kleurtje. “Het geheim van de smid”, of in het geval van de familie Martens “Het geheim van de kok”, zegt Gerard Martens die voor deze Paastraditie 1800 eieren kookt en verkoopt.

Een paar dagen voor Pasen gaat Martens aan de slag met zijn ouderwetse op hout gestookte kookketel om de eieren te koken en te kleuren. Het kleuren gebeurt met puur natuurlijke producten. De eieren worden in kleine aantallen in een jutezak gestopt en in kokend water gedompeld. Na ongeveer twintig minuten wordt de zak er uitgehaald. De dooier wordt niet groen maar blijft nog een klein beetje week, want ze harden later alsnog buiten de kookpot. De kookketel moet een constante temperatuur houden. Geen gemakkelijke klus. “Het water moet wemmel’n, zoals wij dat zeggen”, aldus Martens. “Dat betekent dat als het water kookt, het aan de bovenkant rustig in beweging is zodat de eieren onderin niet kapot koken. Dit kun je alleen bereiken door een juiste manier van stoken. Wanneer je met gas stookt valt de temperatuur van het water goed te regelen. Met hout is dit een stuk moeilijker. Wij kiezen voor sprokkelhout. Dat heeft alles te maken met de traditie. Als de gekookte eieren uit de pot gaan worden ze nog weer uitgezocht want er mag geen enkel barstje inzitten”.

Scherp op scherp, stomp op stomp
Iemand die wil meedoen met het eiertikken op Tweede Paasdag zoekt eerst een partner waarmee het ei getikt kan worden. Dan moeten de deelnemers de scherpe kanten van het ei tegen elkaar tikken. Vervolgens wordt stomp op stomp getikt. De deelnemer met het hele ei wint vervolgens het kapotte ei van zijn tegenstander. Wanneer blijkt dat beide deelnemers aan één kant een deukje in het ei hebben tikken ze vervolgens nog stomp tegen scherp om de winnaar te bepalen. Degene die dan nog één kant heel heeft wint. “Het mooiste is om te tikken met vier personen”, legt Gerard Martens uit. “Dan herhaal je nadat er stomp op stomp en scherp op scherp getikt is deze rondes nog een keer. Vervolgens wordt er dan nog stomp op scherp getikt. Degene die zijn ei nog helemaal heel, of aan één kant heel heeft wint de eieren van de andere drie tikkers. Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen middenop geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt heb je het ei helemaal mooi stevig vast”, aldus Martens.

Het eiertikken op Paasmaandag is een begrip tot in de wijde omgeving van Ommen en trekt altijd veel publiek. Volgens Martens is Ommen de enige plaats in ons land waar zo massaal het eiertikken wordt gehouden. Het Flater Pretorkest zorgt voor een gezellige muzikale omlijsting.

Bron: Harry Woertink – 16 april 2019

Een gedachte over “Eiertikken unieke Paastraditie in Ommen

  1. Toen wij in Ommen woonden (bij de familie Martens op de Dante gedurende de bevrijding, daarna in de originele Blokhut in de Wolfskuil van 1946-1953) deden we ook mee met het eiertikken. Ik won nooit maar had er veel plezier van. Fijn dat de Martens deze unieke traditie bij houden.
    Bert Zonneveld, Rockwood, Canada

    Like

Plaats een reactie