Oranje Boven op Koningsdag in Ommen

OMMEN – Koningsdag 27 april 2019 is het weer “Oranje Boven” wat de klok slaat in Ommen. Koningsdag is een mooie traditie waar wij in Nederland elk jaar van genieten.

 De Konijnenbeltmolen gezien vanaf het feestterrein aan de Koesteeg op Koningsdag 2018.
Zie voor meer foto’s het album “Koningsdag 2018”.

Er is geen Nederlands feest dat zo verbroedert als juist deze feestdag. De verjaardag van de Koning wordt gevierd, maar vooral wordt ook een feest met elkaar gevierd. Het motto ‘Oranje Boven!’ is ook in de gemeente Ommen altijd een mooie aanleiding om er als gemeenschap een fantastisch evenement van te maken. Ook dit jaar zijn de feestelijkheden verdeeld over twee dagen: aan de vooravond de gebruikelijke kinderoptochten van versierde fietsen en karren en de lampionnenoptocht en op Koningsdag zelf tal van activiteiten met als hoogtepunt de grote folkloristische optocht van versierde wagens.

Feest
Het bekende terrein aan de Koesteeg is het decor voor een heerlijke Koningsdag. De festivalstijl die de laatste jaren zijn intrede heeft gedaan is verder uitgebreid en weer goed gevuld. Vanaf 14.30 uur begint hier het grote feest waar je bij binnenkomst tegen het enorm uitgebreide Kidsdorp aanloopt. Met een flink aantal extra springkussens, gratis ranja en suikerspinnen en twee ballonnenclowns is er voor de kleintjes op het terrein voldoende vermaak. Mocht het springen, klimmen, eten en drinken toch even teveel worden dan is er Rinaldo`s Jeugdshow. Drie shows van dertig minuten waarin Rinaldo met zijn papegaai verschillende spannende avonturen beleefd en er het één en ander mis gaat. Naast het kindertheater staat het Foodplein met pannenkoeken, patat met snacks, broodjes hamburger, loempia`s. Aan alles is gedacht, zodat niemand met een lege maag naar huis hoeft te gaan. Tegenover het Foodplein staat, centraal op het feestterrein, een extra tent met kleine bar om de drukte te verspreiden en je niet naar de tap toe hoeft. Naast de grote bar staat het podium waar Trio Dreamcast zorgt voor de nodige muzikale gezelligheid. Deze coverband past perfect in de sfeer van het festivalterrein. Voor de tieners zijn er drie tienerspringkussens, een pannakooi en een aparte tent om lekker te chillen zonder ouders. Liefhebbers van auto`s, race en techniek kunnen hun hart weer ophalen bij de racebaan waar RC auto`s met enorme snelheden het grasland omploegen. De versierde wagens die mee hebben gereden in de optocht staan weer opgesteld op het terrein, evenals de oldtimers die voorin de optocht meereden. Verschillende straten zijn feestelijk versierd en dingen mee om de mooist versierde straat.

Klap op de vuurpijl
Tussen 21.15 uur en 21.30 uur zal er aan oevers van de Vecht weer een vuurwerkshow worden gegeven waarmee Koningsdag 2019 en het jubileumjaar spetterend wordt afgesloten.

60 jaar
In Ommen is de Oranjevereniging die al 60 jaar de handen ineen slaat om het Koningsfeest tot een groot succes te maken. “Enkele personen” legden zestig jaar geleden 2,50 gulden bijeen, benoemden een bestuur en de oprichting van de Oranjevereniging Ommen in café Weertman – het huidige Flater, was een feit. Nu in 2019 betekent dit prachtige jaren aubades, lampionnenoptochten, versierde fietsen, karren en buurten met als hoogtepunt de grote optocht waar scholen en ouders een geweldige rol spelen. Koningsdag is hét evenement dat collectief in ieders genen zit. Koningsdag verbindt en vermaakt Ommen. Zonder leden geen Oranjevereniging. Daarom trakteert de Oranjevereniging in het kader van het 60-jarig jubileum alle leden op 2 heerlijke soezen. Vanaf vrijdag 19 april tot en met vrijdag 26 april kan ieder lid van de Oranjevereniging op vertoon van de ledenkaart, bij Bakkerij ten Brinke de soezen ophalen. Koningsdag zelf begint met een gezamenlijk ontbijt met iedereen die in hetzelfde jaar is geboren als de Oranjevereniging Ommen. Ben je dus 60 geworden in 2019 of word je 60 in 2019 dan ben je welkom bij dit ontbijt. Opgeven kan nog tot 20 april via oranjeverenigingommen@outlook.com. Wees er snel bij want vol is vol!

Programma vrijdag 26 april

19.30 uur: Dikkersstraat, Start optocht van versierde fietsen en karren. Skelters, fietsen en karren omgebouwd tot camouflagevoertuigen, vrachtwagens, koetsen met prinsessen of helemaal vol met ballonnen. Het kan bijna niet gek genoeg en je kunt er nog een prijs mee winnen ook! Iedereen die op 26 april mee heeft gedaan aan deze optocht mag op Koningsdag mee lopen of fietsen in de grote optocht. Ook in deze optocht maak je weer kans op een prijs.

21.00 uur: Hessel Mulertstraat, Start Lampionnenoptocht. Voor alle kinderen tot en met 7 jaar is er ook de mogelijkheid om mee te doen aan de lampionnen optocht. Versier je lampion zoals jij dat wilt en loop mee met de lampionnenoptocht.

Programma Koningsdag zaterdag 27 april

08.00 uur: Luiden Kerkklokken

09.30 -10.00 uur: Aubade bij Oldenhaghen

10.00 -12.30 uur: Oranjemarkt bij Oldenhaghen. Na het succes van vorige jaren organiseert Oldenhaghen ook dit jaar op Koningsdag aansluitend aan de aubade, wederom een gezellige Oranjemarkt. De markt is voor bewoners, familie en andere belangstellenden uit de omgeving.

13.20 uur: Start grote optocht. Route: Hotel Paping, Stationsweg, Hessel Mulertbrug, Prinses Julianastraat, Lodderholt, Hessel Mulertstraat, Doormanstraat, van Brakelstraat, Hardenbergerweg, dr. A.C. van Raaltestraat, Hamsgoren, Smitstraat, Baron van Fridaghstraat, Sandbergstraat, Dikkersstraat, einde optocht Voormars.

14.30 uur: Oranjefeest terrein Koesteeg

19.00 uur: Uitreiking prijzen

21.15 uur: Vuurwerkshow

De Horecavereniging ‘Uit in Ommen’ zorgt op Koningsdag vanaf 14.00 uur op verschillende plekken in het centrum voor muziek. Op het Kerkplein staat een podium en ook op de Markt en de Varsenerpoort. Verder is er muziek in de feesttent op de Voormars.

Bron: Harry Woertink – 16 april 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s