Ommen present op de Hanzedagen 2017 in Kampen (5, slot)

Hanze: folklore of handel; economie of toerisme; theater of identiteit; historie of een merk? Waar de Hanze tegenwoordig voor staat mag iedereen zelf invullen. Bundeling van zakelijke belangen voor een krachtige economie met vervoer zowel over water als over land.

 De IJsselbrug in Kampen begin 1900.
Afb.: OudOmmen.nl

Dat waren in de middeleeuwen de motieven voor de oprichting van de Hanze. Het merk “Hanze” wordt vandaag de dag ingezet als instrument om toeristen te trekken, waarbij de geschiedenis van de Hanze het decor vormt. Echter, er zijn maar weinig overblijfselen die direct naar het historisch koopliedenverband en/of stedenverband verwijzen. Alleen Kampen mag zich gelukkig prijzen een vijftiende-eeuwse IJsselkogge als onderdeel van een lange scheepsbouwtraditie uit de Hanzetijd. Op 10 februari 2016 kwam een IJsselkogge als wrak na een vijf maanden durende duikoperatie boven water van de IJssel.

Kampen
Rond 1160 gingen de eerste groepen Duitse kooplieden (hanzen) in georganiseerd verband op handelsvaart in het Oostzeegebied. De IJssel werd bevaarbaar, waardoor er een kortere route kwam vanuit Duitsland naar het Oost- en Noorzeegebied. Kampen groeide vooral door de handelsvaart uit tot één van de machtigste en toonaangevende steden van Noordwest-Europa. De stad was zo rijk, welvarend en machtig dat het zelf uitmaakte met wie handel werd bedreven. In eerste instantie werd geld verdiend met handel vanuit het zuiden. De blik was ook op het noorden gericht, maar Kampen sloot zich pas in 1441 aan bij het Hanzeverbond, omdat de steden in Holland en Vlaanderen steeds grotere concurrenten werden. Voor de tijd van de Hanze floreerde Kampen al als handelsstad. Rondom de stad was een vijf kilometer lange muur van zeven meter hoog met twintig poorten.

Ommen
Als Hanzestad is ook Ommen dit jaar vertegenwoordigd tijdens de Internationale Hanzedagen in Kampen van 15 tot en met 18 juni. Met medewerking van Ommer ondernemers, scholieren van het Vechtdal College en lokale kunstenaars laat Ommen in Kampen zien wat het te bieden heeft als hart van het Vechtdal. In de stand van Ommen moeten de bezoekers het echte Ommer vakantiegevoel krijgen.

Men kan meespelen met een enorm twisterspel, kijken naar optredens van beroemde Ommer mascottes en een vorkje mee prikken van de heerlijke barbecue gerechten die live worden bereid door Ommer koks. In het pop-up museum in de Buitenkerk is een tentoonstelling van 27 Ommer kunstenaars van Stichting Vechtdal Kunsten te bewonderen. Met onder andere kunstwerken over en geïnspireerd door Ommen geven zij de bezoekers een kunstzinnig inkijkje in al het moois van Ommen.

Jeugdhanze
Verschillende jongeren uit alle Hanzesteden brengen de Hanzedagen samen door tijdens de Jeugdhanze. Ommen wordt tijdens de Jeugdhanze vertegenwoordigd door twee leerlingen van het Vechtdal College. Dit jaar zijn Jorijn Jager en Lise Nijhoff de twee leerlingen die Ommen een gezicht mogen geven. Na een heuse sollicitatieprocedure onder de leerlingen van havo 3 zijn zij dit jaar de twee gelukkigen die mogen deelnemen aan de Jeugdhanze. In een speciaal opgezet programma gaan zij een boeiend en leerzaam weekend tegemoet.

Expositie
In de gerenoveerde Van Heutszkazerne tegenover de IJsselkade is van 20 mei tot en met 29 juli een bijzondere expositie over de Hanze en de stad Kampen te zien. Te zien zijn onder andere documenten, zoals privileges, vrachtbrieven en gezegelde oorkondes (charters), archeologische vondsten en afbeeldingen uit de Hanze tijd. Op een multitouch-tafel zijn fragmenten uit het Digestum Vetus te zien. Dit rijk geïllustreerde Kamper stadsboek over de periode 1454 tot 1473 is één van de topstukken uit het Stadsarchief Kampen. In het Stedelijk Museum Kampen worden in samenwerking met het Rijksmuseum een aantal maritieme topstukken tentoongesteld.

Programma
Het volledige programma en alle informatie over de Hanzedagen in Kampen is te vinden op http://www.hanze2017.nl.
Meer informatie over de Hanzedagen op deze website zie: Ommen present op de Hanzedagen 2017 in Kampen deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4.
Zie voor meer historie over Kampen: Verslag historische wandeling van De Darde Klokke in Kampen

Bron: Harry Woertink – 20 mei 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s