Koninklijke onderscheiding voor Willem Bemboom – Voor meer Ommenaren een lintje

OMMEN – Voor zijn inzet voor tal van lokale organisaties heeft Willem Bemboom uit Ommen vandaag een koninklijke onderscheiding ontvangen.

Willem Bemboom in het Streekmuseum (Archieffoto)
Zie voor meer afbeeldingen van onderscheidingen het album “Onderscheidingen“.

De 73-jarige Bemboom werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. Burgemeester Hans Vroomen kwam hem thuis persoonlijk de onderscheiding uitreiken.

Meer lintjes

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen werden meer lintje uitgereikt aan Ommenaren die zich als vrijwilliger verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving: Gerard Legebeke werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau en Ton Hoogeboom en Adri Pouw tot Lid in de Orde van de Oranje-Nassau. Zij kregen de nodigde versiersels uitgereikt door burgemeester Hans Vroomen tijdens een feestelijke bijeenkomst met familie vrienden en bekenden op kasteel Eerde.

Vrijwilliger en bestuurslid

Tot 2005 was Bemboom actief op het Attractiepark Slagharen. Daarna begon hij begon met een universiteitsopleiding Archeologie. Tijdens deze opleiding deed hij onderzoek naar de IJskelders in Salland. In 2011 studeerde hij af, waarna hij later nog lesgaf aan studenten van het Saxion. Ook was hij betrokken bij diverse archeologische opgravingen. Sinds 2007 is Willem Bemboom bij tal van lokale organisaties betrokken als vrijwilliger en bestuurslid, zoals Stichting Participatiefonds De Ommerschans, de Oranjevereniging en de Lionsclub Ommen-Dalfsen. Vanaf 2010 is hij zeer actief geweest voor de Stichting Oudheidkamer/Streekmuseum Ommen en het Cultuurhistorisch Centrum Ommen. Willem Bemboom wordt algemeen beschouwd als een energieke verbinder, die naast het besturen ook zelf de handen uit de mouwen steekt. Iemand die z’n netwerk en deskundigheid inzet om het thema cultuur onder de aandacht te houden in de gemeente Ommen.

Gerard Legebeke

Water is bij Gerard Legebeke (54) de rode draad in zijn leven. Als medewerker van Vitens raakte hij ruim twintig jaar geleden betrokken bij het vrijwilligerswerk van de stichting ‘Water is our World’. Het begon met in Nederland vrijgekomen drinkwaterinstallaties en -materialen te demonteren en klaar te maken voor transport naar armere landen. De installaties krijgen een tweede leven in landen als Suriname, Vietnam, Senegal en Moldavië. Legebeke hielp al vele keren ter plekke met zijn technische kennis om de installaties weer op te bouwen. Daarnaast helpt hij lokale engineers, zodat zij zelfstandig installaties leren te monteren. Gerard Legebeke investeert jaarlijks veel vrije tijd om mensen over de hele wereld te helpen. Thuis doet hij voorbereidend werk, zoals het maken van schakel- en besturingskasten. Daarnaast bereidt hij projecten voor door materialen te verzamelen en containers vol te pakken voor verscheping. Vele duizenden mensen in diverse landen beschikken mede dankzij zijn inzet over schoon drinkwater.

Ton Hoogeboom

Ton Hoogeboom (76) was 23 jaar bestuurlijk actief binnen de katholieke gemeenschap. Hij begon als vicevoorzitter van de Sint Brigitta Parochie. In die rol was hij ook de stuwende kracht achter de samenwerking en de uiteindelijke fusie tussen elf katholieke geloofsgemeenschappen in het Vechtdal. Daardoor ontstond de Emmanuel Parochie, waarvan hij ook vicevoorzitter is geweest. Momenteel zorgt hij nog voor het dagelijks (tuin)onderhoud van de Sint Brigittakerk in Ommen en is hij actief in diverse werkgroepen van de Parochie. Lange tijd woonde Ton Hoogeboom in Mariënberg. Daar was hij 25 jaar bestuurslid, penningmeester en voorzitter van buurtvereniging ‘De Grendel’. Het buurthuis, een belangrijke ontmoetingsplek in Mariënberg, kon mede dankzij zijn inspanningen blijven bestaan. Tevens was hij de drijvende kracht achter de plaatselijke Oranjefeesten. In Ommen was veteraan Hoogeboom een betrokken lid van de werkgroep 75 jaar Vrijheid Ommen. Zo hielp hij mee met de organisatie van de lokale Veteranendag.

Adri Pouw

Adri Pouw (70) uit Lemele zet zich al sinds de jaren tachtig in voor Lemele. Wat begon met jeugdwerk voor de kerk, mondde uit in steeds meer vrijwilligerswerk. Zo is hij betrokken bij de jaarlijkse Oogstdag, is hij verteller bij de Oudhollandse markten en is hij al 46 jaar lid van voetbalvereniging SC Lemele. Daar werd hij in 2015 benoemd tot erelid vanwege zijn inzet als secretaris en voorzitter. Sinds vorig jaar staat Pouw ook klaar voor de Oekraïners die tijdelijk in Lemele wonen. Hij coördineert onder meer de sportactiviteiten voor de kinderen en volwassenen, zoals voetbal, yoga en zwemles. Pouw is als oud-leraar Nederlands een fervent schrijver. Als lid van Lemels Arfgoed heeft hij vele publicaties op zijn naam staan, waaronder drie boeken over de oorlogsjaren in Lemele, Archem en Dalmsholte. Zijn betrokkenheid bij Lemele vertolkt Pouw ook in de lokale politiek. Namens de Lokale Partij Ommen maakt hij zich onder meer sterk voor veiligheid, woningbouw en duurzaamheid. Naast al het vrijwilligerswerk is Adri Pouw ook mantelzorger van zijn vrouw Dora.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Een gedachte over “Koninklijke onderscheiding voor Willem Bemboom – Voor meer Ommenaren een lintje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s