Vechtzomp “Hanzestad Ommen” officieel in de vaart

De nieuwe Vechtzomp met de naam “Hanzestad Ommen” is op Koningsdag feestelijk te water gelaten.

De Hanzestad Ommen officieel tewater gelaten.
Zie voor meer foto’s het album “Ommer Vechtzomp te water“.

De officiële ceremonie ging gepaard met een scheepsdoop en onthulling van de naam van de zomp. Lotte Steen en Lotte van Elburg, nazaten van zompschippers, voltrokken de doop. Duizenden  belangstellenden waren naar de Vecht in Ommen gekomen om dit moment mee te maken. Na de officiële doop werd de zomp gelijk in de vaart genomen. Ook konden de eerste passagiers getrakteerd worden op een rondje over de Vecht met de nieuwe zomp.

Scheepsembleem mijnenveger Ommen

Bijzonder is dat de zomp is voorzien van een scheepsembleem die ooit heeft gehangen in de naar de gemeente Ommen genoemde mijnenveger van de Koninklijke Marine. Het gaat om het gemeentewapen van Ommen met boven het wapen een gouden schepenkroon van vijf naast elkaar geplaatste scheepsrompen en erachter twee gekruiste ankers. Om het gemeentewapen heen ligt een goudkleurige scheepskabel, aan de onderzijde voorzien van een platte knoop.

Het is het scheepsembleem van de mijnenjager “Hr.Ms. Ommen M813” die tussen 1956 en 1993 dienst deed als mijnenveger op zee. Het origineel hangt op het Ommer gemeentehuis. De vakmensen van de Koninklijke Marine in Den Helder waren bereid een kopie van dit scheepsembleem te maken. Een cadeau van de gemeente Ommen. De historie van de mijnenveger leeft nu voort in de nieuwe zomp van Ommen.

Muzikaal feest

Het was muzikaal feest op de Vecht met shantykoren. De plechtigheid van de tewaterlating werd opgeluisterd door de overige zompen uit het Vechtdal: De Vechtezomp “De Mölle” uit het Duitse Laar, de zomp uit Gramsbergen genaamd “Grammesberghe” en de Vechtzomp uit Dalfsen. Shantykoren de Sjompiesingers uit Grambergen en de Stuwezangers zorgden voor muzikale noot met oude zeemansliedjes.

Recreatieve vaartochtjes

Aan de bouw van de Ommer Vechtzomp is jaren aan voorbereiding voorafgegaan. Een team van handige vrijwilligers heeft sinds de zomer van 2019 gewerkt aan de Ommer Vechtzomp. Evenals alle andere Vechtzompen gaat het om een replica die dienst gaat doen voor recreatieve vaartochtjes op de Vecht. Telkens gaat er een verhalenverteller mee aan boord om de recreanten te vertellen over de cultuurhistorie van de plaats Ommen en haar omgeving, en de natuur langs de Vecht. De zomp is weliswaar voorzien van zeilen maar het vaart op ingebouwde accu’s.

Foto onder: De vakmensen van de Koninklijke Marine in Den Helder waren bereid een kopie van dit scheepsembleem te maken. Een cadeau van de gemeente Ommen. De historie van de mijnenveger leeft nu voort in de nieuwe zomp van Ommen.

Foto onder: het Scheepsembleem van de voormalige Mijnenveger ‘Ommen’ zoals deze in het gemeentehuis hangt.

Een gedachte over “Vechtzomp “Hanzestad Ommen” officieel in de vaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s