Ommen, stad met twee levens

Het aanzicht van Ommen is steeds aan verandering onderhevig.

1958. Zwolseweg met de gebouwen van de landbouwcoöperatie rond de Konijnenbeltsmolen.

Het gaat mee in de vaart der volkeren. Ommen is ook een stad met twee levens. In de koude najaars- en wintermaanden is Ommen een bescheiden stadje. Het leidt een wat teruggetrokken leven, maakt de balans op van de voorbij zomer en maakt plannen voor volgende jaar. Als de wind de oude bladeren heeft verdreven en de zon weer een glimlach in de natuur tovert, begint er in Ommen een heel nieuw leven. Een bruisend leven met een verdrievoudigde bevolking, die is gekomen op zich te ontspannen, die drukte en welvaart brengt, en die geen weet heeft van dat eerste leven.

Kassa

Hoeveel de toerist tegenwoordig in de kassa van de gemeente stopt? Aan toeristenbelasting en forensenbelasting toucheert de gemeente jaarlijks respectievelijk 770.000 euro en 778.000 euro of totaal ruim 1,5 miljoen euro.

De Ommer centrumondernemers vullen met de gemeentelijke reclamebelasting het ondernemersfonds, jaarlijks goed voor een opbrengst van 83.000 euro. Dit geld wordt ingezet voor activiteiten, evenementen of projecten die bijdragen aan de vitaliteit van het (winkel)centrum.

Foto’s

Een tweetal foto’s uit 1958. Op de bovenste de Zwolseweg met de gebouwen van de landbouwcoöperatie rond de Konijnenbeltsmolen. Op de andere foto de Brugstraat met op de achtergrond een deel van een afgetakelde molen Den Oordt. Zichtbaar is ook de aanvang van de bouw van een bejaardencentrum, tegenwoordig Oldenhaghen. Leuk detail op deze foto is de gevelsteen op het dak van het Friesendorphuis aan de Brugstraat. De foto’s zijn gemaakt vanuit de koepel van het (oude) gemeentehuis.

1958. Brugstraat met op de achtergrond een deel van een afgetakelde molen Den Oordt.

Tekst: Harry Woertink – Foto’s: collectie OudOmmen.nl

4 gedachten over “Ommen, stad met twee levens

  1. Appie Visser, ook wel Appie schoensmeer als bijnaam, woonde in de Karnemelkstraat 1 dacht ik .
    Hans de zoon was ook scheidsrechter bij schoolvoetbal. Ook de stadsomroeper met de belle of de gong moet ik zeggen. Leuke simpele man die Hans, ook samen de klokkenluiden bij begrafenissen etc.

    Like

  2. Hans was ook de scheidsrechter en de organisator van het schoolvoetbal. Appie was correspondent van de krant. Bij festiviteiten zag je Appie met een schrijf blokje.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s