Bouw Ommer Vechtzomp nadert voltooiing

Aankomend voorjaar kiest de Ommer Vechtzomp het ruime sop.

Een kunstwerk in Eggerode geeft met 21 blokken de steden en dorpen aan langs de Vecht. (foto: Harry Woertink)

De bouw door de vrijwilligers op de scheepstimmerwerf verloopt naar wens. Het gaat om een platbodem, want in droge tijden was de Vecht vroeger nauwelijks bevaarbaar.

Ooit was de Vecht een belangrijk transportader tussen Zwolle, Nordhorn en Twente. Hier voeren schepen af en aan; zompen met weinig diepgang die niet veel water nodig hadden. Naar Zwolle brachten ze bijvoorbeeld Bentheimer zandsteen, waarmee het Koninklijk Paleis in Amsterdam is gebouwd. Terug bestond de vracht uit specerijen en andere uitheemse waar. Alleen al voor Ommen vonden 16 schippers van Vechtzompen in 1830 hun bestaan op de Vecht.

21 dorpen en steden

Tussen bron en monding van de Vecht liggen totaal 21 steden en dorpen. In het Duitse Eggerode bevindt zich een kunstwerk van 21 granieten blokken die de 21 steden en dorpen aan de Vecht voorstellen, waaronder dus ook Ommen. De stenen spuwen met een druk op de knop Vechtwater uit het even verderop gelegen ‘Vechte’, zoals de rivier in Duitsland genoemd wordt. Eggerode is ook de plaats waar twee stroompjes (de Rockeler-bach en de Burloër-bach) bij elkaar komen en als Vechte verdergaan.

Doop aankomend voorjaar

Op de scheepstimmerwerf bij molen De Lelie loopt de bouw van de Ommer Vechtzomp voorspoedig. De vrijwilligers gaan ervan uit dat de boot deze winter nagenoeg klaar is.

De tewaterlating en doop van het historische scheepje is aankomend voorjaar. De nagebouwde authentieke Vechtzomp wordt aangedreven door een bijna geruisloos elektromotortje en ingezet voor rondvaarten op de Vecht.

De bouw van de Ommer Vechtzomp ligt op schema. (foto: Vechtzomp Ommen)

Tekst: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s