In memoriam Jan Lucas (1935 – 2022)

Op maandag 30 mei 2022 is op 87-jarige leeftijd Jan Lucas overleden.

 Jan Lucas met op de achtergrond een deel van zijn boekenverzameling.
Zie ook het album “Jan Lucas

Hij was al een tijd ongeneeslijk ziek, maar in de afgelopen dagen is Lucas ineens snel achteruitgegaan. Zijn overlijdenskaart maakt melding dat hij in het bijzijn van zijn kinderen en omringd door zijn passie – de boeken – rustig is ingeslapen.

Voorzitter stichting OudOmmen.nl
Geschiedenis, boeken en verzamelen, waren de grootste passie van Jan Lucas. Hij was heel betrokken bij de website en stichting OudOmmen.nl. Vanaf de oprichting tot begin dit jaar was hij voorzitter van het stichtingsbestuur. Geschiedenis waren belangrijke raakvlakken in het leven van Jan Lucas. Hij was een groot verzamelaar van postzegels maar vooral ook van unieke documenten die met de geschiedenis van met name Ommen te maken hadden. Het webarchief OudOmmen.nl heeft dankbaar gebruik kunnen maken van zijn omvangrijke archief. In zijn werkzame leven was Lucas ambtenaar bij de gemeente Ommen op de afdeling sociale zaken. Zijn hart stond open voor sociaal zwakkeren, die hij graag op weg hielp.

Erevoorzitter Streekmuseum
Op jonge leeftijd werd hij voorzitter van het Streekmuseum. Aan het eind van zijn bestuursperiode werd hij voor zijn verdiensten voor het museum benoemd tot erevoorzitter. Ook kreeg hij tijdens zijn leven de koninklijke onderscheiding “Ridder in de Oranje Nassau” uitgereikt. Grote hobby was het verzamelen en verkopen van tweedehands boeken. Zijn woning en schuur waren een en al boekenverzamelingen. Vaak de betere literatuur. Hij was organisator van de eerste boekenmarkt in Ommen. In de geschiedenis van de post was hij ook een kenner en schreef er over in het historisch tijdschrift De Darde Klokke, waar hij ook nog een periode deel heeft uitgemaakt van de redactie.
Bron: Harry Woertink – 1 juni 2022

3 gedachten over “In memoriam Jan Lucas (1935 – 2022)

  1. Dank je wel, wat een mooi stukje over mijn vader. Hij stond ondanks zijn leeftijd, nog zo midden in het leven. Wij zullen hem enorm gaan missen.❤️

    Like

  2. Verdrietig om te lezen. Jan was een collega antiquaar die jarenlang een vaste deelnemer was op de boekenmarkten Bredevoort die wij organiseerden. Eerlijke handelaar waar ik veel zaken mee gedaan heb. Laatste 3 jaar minder contact mee gehad doordat de wereld van het 2e hands boek zo veranderd is door internet. En ook door de 2 coronajaren zagen we elkaar niet op de markten. Familie veel sterkte gewenst met dit verlies.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s