Ommen viert op waardige wijze zijn 700-jarig bestaan

In 2023 is het 775 jaar geleden dat de gemeente Ommen stadsrechten kreeg. Deze mijlpaal wil de gemeente niet ongemerkt voorbij laten gaan.

 De Arriërpoort op de hoek Bouwstraat-Gasthuisstraat.
Foto: OudOmmen
Zie ook het album “1948 – 700 jaar stadsrechten

Op woensdagavond 29 juni gaan daarom verenigingen en organisaties uit Ommen in het gemeentehuis vanaf 19.30 uur met elkaar brainstormen hoe dit feest georganiseerd gaat worden. De viering van 750 jaar stadsrechten werd in 1998 ook groots aangepakt.

Bij het 700-jarig bestaan in 1948 was dat niet anders. Heel Ommen liep toen uit voor een driedaags feest. “De stad is zo goed als klaar” kopten de kranten in 1948 bij aanvang van de viering. “Woensdag 4 augustus 1948 begint Ommen met de viering van haar 700ste verjaardag. Wekenlang is de bevolking druk in de weer geweest. Huizen werden geschilderd, straten geplaveid, poorten gebouwd, slingers gehangen, straten, huizen en openbare gebouwen geïllumineerd, feestterreinen klaar gemaakt, feesttenten opgesteld en versierd. Nu is de stad zo goed als klaar. De laatste hand wordt overal gelegd”, laten de kranten weten.

Ommen maakt zich op om het officiële feest op 4,5, 6 en 7 augustus waardig te vieren” vervolgen de plaatselijke kranten. “Ook thans klinken er al vreugdetonen, doch die zijn van ’t muziek-concours met Kermesse d’ été, die het eigenlijke feest inluiden. Woensdag gaan de vlaggen uit en zal de herdenking van het ontvangen der Stadsrechten 700 jaren geleden uit de handen van bisschop Otto III ’n aanvang nemen”, aldus de kranten.

Woensdag
Er wordt begonnen met een kinderfeest en om half elf zullen alle Oud Ommenaren, die hun vakantie dit jaar in de Oude Veste doorbrengen officieel door het gemeentebestuur worden ontvangen, de namiddag heeft er ’n officiële raadsvergadering plaats en ’s avonds wordt op het feestterrein een groot avond zangfeest gehouden. Op de markt draait dan de première van de Ommer feestrevue.

Paarden
Donderdag 5 augustus is de dag van het groot Nationaal Concours Hippique. Dit wordt het paardenfestijn bij uitstek. Ommen noch de omgeving zag eerder een zo groots opgezet hippisch Concours. Voor de eerste keer in de geschiedenis zullen de beste landelijke ruiters uit alle elf provincies tegen elkaar kampen. Heel paardelievend Nederland ziet met belangstelling hier naar uit. Er valt volop te genieten: Dressuur, parade, springconcours, Nationaaltuigpaarden programma, versierde broedwagens. Het ochtendprogramma begint om 8 uur, het middagprogramma om half twee. ’s Avonds om 8 uur is er een groot concert van de Stafmuziek van het Amsterdams politiekorps o.l.v. inspecteur Pinkse.

Vrijdag
De klemtoon van feestviering valt op de vrijdag. Dan zal om 2 uur de grote historische optocht vertrekken; 16 groepen zullen de belangrijkste episoden uit de geschiedenis van de stad weergeven. Ruim 300 personen nemen aan deze optocht deel, die geheel in klederdrachten van 1248 tot 1948 zijn gestoken. Van bisschop Otto III met zijn gevolg, die Ommen stadsrechten schenkt gaat de voorstelling via Spaanse tijd met de legermacht van Prins Maurits, Franse overheersing, waarbij koning Lodewijk Napoleon in de gouden koets in levenden lijve valt te aanschouwen naar de huidige tijd met Ommen als internationaal kampeercentrum. ’s Avonds wordt op het feestterrein ’n ouderwetse „Boerenbrulfte” opgevoerd, terwijl op de Markt de revue voor de tweede keer draait. De laatste dag, zaterdag, is de dag van de sport. De plaatselijke gymnastiekvereniging zal een demonstratie geven op het voetbalterrein, terwijl ’s avonds een voetbalwedstrijd wordt gespeeld tussen Go Ahead (Kampioen Oostelijke le klasse) en DOS Utrecht (Prominente Westelijke 1e klasse). Om half negen ’s avonds is er een concert van het Zwols Mannenkoor. Het feest wordt besloten met ’n groot vuurwerk.

Erecomité
De volgende heren zijn bereid gevonden deel uitte maken van het erecomité: C.E.W. Nering Bögel, burgemeester, voorzitter; A.J. Immink, Lemele, wethouder; G.J. Seinen, Ommen, wethouder; E.J. Stoeten, gemeentesecretaris; G. Bramer, burgemeester van Den Ham; J. Wolthuis, wethouder van Avereest, tevens waarnemend burgemeester; F. Fennema, G. Paarhuis, Hein Siero, mr. G.F.M. Pathuis Cremers, A. Grondman, B.J. Immink, G.J. te Kiefte, E. Nagel, Ph. D. baron van Pallandt, H. Kortman, M. Kortman, P. de Ruiter, KI. Hekman, W. Dankelman, A. Schuttert, A. Mijnheer, G.J. Volkerink, H.J. Zandman, G.H. Sluyer, P. Klomp, H. Petter Azn., E. Stoevelaar, Alb. Kleinlugtenbeld.”

Bron: Harry Woertink – 3 juni 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s