Op diverse plekken in de gemeente Ommen worden op woensdag 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.
Archieffoto van het monument op de gevel van het gemeentehuis met de namen van de oorlogsslachtoffers uit Ommen.
Foto: Harry Woertink
Zie ook het album “Herdenkings monumenten WOII”
Ook alle burgers en militairen van Nederland, die waar ook ter wereld omgekomen zijn sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperatie worden herdacht.
Begraafplaats Hardenbergerweg
Om 11.00 uur vindt er een bloemlegging plaats op de begraafplaats aan de Hardenbergerweg bij de oorlogsgraven van het Brits Gemenebest, de graven van de burgerslachtoffers en de graven van de slachtoffers van kamp Erika. Burgemeester Hans Vroomen houdt een toespraak, de Last Post wordt gespeeld en er is een bijdrage van de Ommer stadsdichters. De familie Nixey uit Engeland zal bij de herdenkingen aanwezig zijn. Aansluitend zal er een bloemlegging plaatsvinden bij het monument op de Joodse begraafplaats.
Kamp Erika
De historische vereniging CCO organiseert in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg. Het monument herdenkt de slachtoffers van het gevangenkamp Erika. Het programma op de Besthmenerberg ziet er als volgt uit: om 17.30 uur verzamelen op parkeerplaats Steile Oever, waarna om 17.40 uur het gezamenlijk vertrek is naar het herdenkingsmonument. Om 17.45 uur worden er declamaties voorgedragen en houdt burgemeester Hans Vroomen een toespraak. Om 17.58 uur klinkt The Last Post en om 18.00 uur is er 2 minuten stilte. Na de 2 minuten stilte worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen, gevolgd door een defilé langs het monument en bloemlegging. Na de officiële herdenking is er mogelijkheid om koffie te drinken in de Besthmenermolen.
Gemeentehuis Ommen
Bij het gemeentehuis start het programma om 19.40 uur. Dit jaar werken mee aan de dodenherdenking kinderen van basisscholen Het Palet en de Johan Seckelschool. Verder scoutingroep Van Pallandt, het Ommer mannenkoor en muziekvereniging Crescendo. Tijdens de herdenking worden de namen voorgelezen van de 71 inwoners van Ommen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Na de herdenking vindt het defilé plaats langs het oorlogsmonument.
Beerzerveld/Mariënberg
In Beerzerveld/Mariënberg worden de doden herdacht bij het NS-monument en het monument 1940-1945 aan de Nieuweweg. Dit oorlogsmonument is een beeld van een treurende moeder met kind. “Een dochter zonder vader, een vrouw zonder haar man. De oorlog scheurde het gezin uit elkaar. De mannen te werk gesteld, de vrouwen bleven achter. Sterke vrouwen met verdriet”, aldus de tekst op de sokkel. Onder het beeld de namen: P.H. Wolfert, W. Oordt, M. Grendelman, K. Huibers, H. de Lange, G.W. Nijboer, G. Oosterveen en H.J. Schippers. Acht namen van mensen uit Beerze, Beerzerveld, en Mariënberg. Om 19.30 uur s het verzamelen op de hoek Nieuweweg/Stationsweg. Daarna zal voorafgaand aan de stille tocht om 19.35 uur een krans gelegd worden bij het “NS-monument” waarna om 19.40 uur de stille tocht vertrekt richting het monument aan de Nieuweweg.
Stegeren
De herdenking in Stegeren wordt gehouden bij het monument op het voormalig droppingsveld aan de Stegerdijk. De plechtigheid hier begint om 19.40 uur met muzikale begeleiding door muziekvereniging De Bazuin. Het welkomstwoord klinkt om 19.45 uur door Frits Welink, voorzitter van Plaatselijk Belang Stegeren/Junne. Om 20.00 uur zal er twee minuten stilte worden gehouden gevolgd door het zingen van het Wilhelmus, toespraken en kranslegging. De kinderen van CBS Hoogengraven dragen om 20.15 uur gedichten voor, waarna het defilé start en er mogelijkheid is om bloemen te leggen die klaar staan.
Lemele
In Lemele vindt de herdenking plaats bij het oorlogsmonument op de Algemene Begraafplaats aan het Zandeinde. Kort voor 20.00 uur klinkt het Taptoesignaal, waarna het 2 minuten stil wordt. Vervolgens worden kransen gelegd.
Vinkenbuurt
Bij de plaquette langs het fietspad aan De Stouwe worden bloemen gelegd. Het herinnert aan de neergeschoten Amerikaanse bommenwerper die op 15 maart 1944 ten prooi viel aan Duitse jachtvliegtuigen. Hierbij kwamen 2 van de tien bemanningsleden om het leven.
Bron: Harry Woertink – 25 april 2022