OMMEN – In Ommen is een nieuw geschiedenisboek verschenen die gaat over Ommen zelf. Met de titel “Door de tijd” is de ontwikkeling van het stadje aan de Vecht te zien en te lezen in het boek dat veel foto’s van vroeger en nu bevat.
Het eerste exemplaar van het boek “Door de tijd” voor burgemeester Hans Vroomen (rechts) uit handen van Jan Doedens.
Foto: Harry Woertink
Zie ook het album “2022 – Fotoboek ‘Door de tijd’”
Het eerste exemplaar is uitgereikt aan burgemeester Hans Vroomen. Deze plechtigheid vond plaats in het nieuwe Historisch Museum dat in april de deuren voor het eerst opent voor bezoekers. Jan Doedens, secretaris van het Historisch Museum reikte het eerste exemplaar uit aan de burgemeester.
Rijke geschiedenis
Vroomen vertelde blij te zijn met de uitgave van boek. Ook had hij al even het nieuwe boek ingekeken. “Ommen heeft een rijke geschiedenis. Als stad heeft Ommen een enorme ontwikkeling doorgemaakt”, aldus Vroomen, daarbij wijzend op de vele foto’s en verhalen die het nieuwe boek rijk is. Volgens Vroomen is het boek geschikt voor elke inwoner, oud- inwoner, bezoeker of ieder ander die Ommen een warm hart toedraagt. “Fantastisch om te lezen. Zo kunnen inwoners en oud-inwoners herinneringen ophalen aan hoe het vroeger was”, aldus Vroomen.
Door de tijd
In het boek ‘Door de tijd’ is de ontwikkeling van de gemeente Ommen te zien en te lezen. Een werkgroep bestaande uit Ali Pot, Wies Assendorp, Jenny Ekkelkamp, Jaap van Dordt en Harold Dokter zijn hier druk bezig mee geweest. Zij hebben oude foto’s uitgezocht en daarna de hele gemeente Ommen doorkruist om foto’s te maken van de huidige situatie. Zo laat het boek zien wat er uit het verleden bewaard is gebleven of hoe sommige straten veranderd zijn. Het zijn foto’s van alle straten in het centrum, maar ook laat het boek de stadsuitbreidingen zien. Van het strakke stratenpatroon van de Zeeheldenbuurt, Strangen en Laarakkers tot de bloemkoolwijk De Dante. Ook de nieuwere woonwijken Alteveer, Mol’nhoek en Vlierlanden blijven niet ongenoemd. Daarbij zijn onder redactie van Jan Doedens en Gerko Warner verhalen en anekdotes opgetekend.
Er wordt daarin verteld over de architectuur van gebouwen, maar ook vele inwoners van vroeger en nu worden daarin genoemd; over de grutter waar je op zondag achterom kon om nog even de vergeten suiker te halen, en dan op maandag pas hoefde te betalen, tot de bakker die bekend staat om zijn tompouce-drive-in in corona-tijd. Verhalen over het ontstaan en het nu van muziekvereniging Crescendo, het voetballen op de Paardenweide, de Rotbrink en tegenwoordig op Sportpark Westbroek. Ook komen we verhalen tegen over de grutter, kroegbaas, huismeester van Stadshaghen of de supermarkthouder van nu. Verder hebben alle dorpen en buurschappen van de gemeente een plek gekregen in het boek. Daarin wordt de historie van deze dorpen, buurschappen en het buitengebied verteld, maar staan ook verhalen over boerderijen, scholen en andere plekken van betekenis. Het boek is te koop in het Historisch Museum Ommen dat gevestigd is aan Den Oordt 7 in Ommen en in de boekhandel en kost 35 euro.
Bron: Harry Woertink – 24 januari 2022