Vereniging hoopt op steun vanuit de bevolking – Museum Palthehof gaat aan de slag met uitbreidingsplannen

Het gaat er eindelijk van komen: de Historische Vereniging Ni’jluusn van Vrogger gaat Museum Palthehof uitbreiden. Het huidige museum wordt opnieuw ingericht en aan de achterzijde komt een aanbouw in de vorm van een hooiberg.

voorkantpalthehofb6.jpg

Met deze nieuwe ontwikkeling wil de Historische vereniging Ni’jluusn van Vrogger het erfgoed van de streek en het dorp beter en eigentijdser presenteren. De wens tot uitbreiding leeft al heel lang bij de historische vereniging. Eigenlijk al sinds 2004, het jaar van de grote Union-tentoonstelling in museum Palthehof. Inwoners droegen toen veel historisch materiaal aan over de toen honderd jaar bestaande Union-rijwielfabriek. Dat werd na de expositie lange tijd opgeslagen in schuren en garages, en hoewel dat op een verantwoorde manier gebeurde, was deze situatie niet ideaal.

DNA van Dalfsen
Daarnaast heeft de deelname van de historische vereniging aan het projectplan ‘Het DNA van Dalfsen’ in 2017 geleid tot een andere visie op de bestaande collecties en de manier van presenteren. Ook wordt sindsdien samengewerkt met de Historische Kring Dalfsen, waarin de andere kernen van de gemeente opgenomen zijn. Zo krijgt het museum ook binnen de gehele gemeente een verbindende functie. Na jaren van plannen maken en wikken en wegen gaven de leden tijdens de jaarvergadering van september 2020 groen licht voor het verder uitwerken van de plannen.

Een commissie heeft de behoefte aan ruimte en een eigentijdse presentatie laten vertalen in een aanbouw aan de achterzijde van het museum. Die krijgt de vorm van een hooiberg, een vorm die tevens verwijst naar de historie van de omgeving. Deze krijgt hoge, flexibele wanden en een vide, waarmee de expositiemogelijkheden worden vergroot. Ook kan het museum dan meer bezoekers ontvangen, met name groepen die per bus worden aangevoerd. Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau Oost en Authentiek Bouw.

Beperkt budget
De uitbreiding en herinrichting moet met een beperkt budget worden uitgevoerd. Het project bleek te kleinschalig om het door gezamenlijk bouwondernemingen in Nieuwleusen te realiseren, vandaar dat nu gekozen is voor een samenwerking met het Regionaal Techniek Centrum (RTC) Hardenberg. Dit is een regionaal opleidingscentrum, waarvan de vestiging in Nieuwleusen samenwerkt met het Deltion College. De leerlingen krijgen een beroepsopleiding in de bouw, waarbij ze drie à vier dagen per week onder begeleiding werken bij een bouwbedrijf in de regio. De (vooral in hout uitgevoerde) uitbreiding van het museum is voor hen een goede mogelijkheid om hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Daarnaast worden veel werkzaamheden uitgevoerd door vrijwilligers van de vereniging.

Heringericht
Naast de uitbreiding wordt ook het huidige museum gerenoveerd en heringericht. Het in 1998 geopende gebouw is op sommige punten gedateerd. Zo zijn digitale informatieschermen niet goed in te passen in de huidige opstelling. De unieke Union-collectie en tentoonstelling op de bovenverdieping is door het ontbreken van een lift niet toegankelijk voor een deel van de bezoekers. Met de herinrichting en uitbreiding kan de Union-collectie op de begane grond tentoongesteld worden. De bovenverdieping zal dan vooral gebruikt worden als depotruimte.

Op deze wijze wil de Historische Vereniging Ni’jluusn van Vrogger de collectie en de presentatiemogelijkheden veiligstellen voor de toekomst. De vereniging stelt zich ten doel het erfgoed, en daarmee de identiteit, van Nieuwleusen te bewaren en tentoon te stellen voor het nageslacht. In het kader van DNA van Dalfsen krijgt dat nu een grotere uitstraling voor de gehele streek. Mede daarom hoopt ze ook op steun van de bevolking van Nieuwleusen. Wie de vereniging een warm hart toedraagt, kan een financiële bijdrage leveren aan de realisatie van de plannen. De ANBI-code en het bankrekeningnummer staan op http://www.palthehof.nl. (*) Op deze site worden zeer binnenkort ook de uitbreidingsplannen toegelicht met impressies en visualisaties.

De vereniging hoopt het opgewaardeerde museum Palthehof in gebruik te kunnen nemen rond één van de twee aankomende jubilea. De vereniging viert het veertigjarig bestaan in 2022, terwijl het in 2023 een kwart eeuw geleden is dat museum Palthehof in gebruik werd genomen.

Bron: Historische Vereniging Ni’jluusn van vrogger – 22 maart 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s