In 1949 werd door de toenmalige OVC-voorzitter Andela pogingen ondernomen om, naast een zondagafdeling ook een zaterdagafdeling in het leven te roepen, om zo één sterke voetbalvereniging te krijgen.
In 1971 werd het gouden jubileumfeest gevierd. Uit handen KNVB-voorzitter Jo van Marle (links) ontvangt het bestuur een vlag. V.l.n.r. achter de tafel: Bertus Jansen, Jannes Tepper, Egbert Pasman (penningmeester), Andries Bult (voorzitter), Evert Daman (secretaris), Herman Bouwhuis, Peter Kramer en Harmen Jan Reurink.
Foto: OudOmmen
Zie voor meer foto’s en namen het album “Voetbal – OVC (Ommer Voetbalclub ’21)”.
Echter, zover kwam het niet. De zaterdagvoetballer richtte een eigen voetbalclub op met de naam CSO, het huidige OZC. Saillant detail: op dit moment zijn bij OVC en OZC vergaande plannen voor een fusie. In 1950 werd gestart met het Goede Vrijdag toernooi voor zaterdagclubs. Een groots voetbaltoernooi dat veel bekijks trok en hoog stond aangeschreven. Meer dan 20 jaar werd het toernooi gespeeld; later ook op Paasmaandag. De prijsuitreiking vond altijd plaats in hotel Het Zwarte Paard.
Niet op zondag
Eind jaren ‘50 werd een professionele trainer aangesteld in de persoon van Ab van de Bend uit Zwolle. Opvallend was dat hij om principiële overwegingen niet op zondag bij de wedstrijden aanwezig wilde zijn. Aanwijzingen voor de wedstrijd gaf hij daarom vooraf op papier aan de spelers. Vanaf 1952 had OVC het bezit van een eigen houten kleedgebouwtje bestaande uit twee kleedkamers, een materiaalhok, één wc en een kleedruimte voor de scheidsrechter. Van een clubhuis was nog geen sprake. De inwendige mens van de supporters werd versterkt vanuit een snackwagen die langs de lijn stond. In de kraam Klaas Hurink met zoon Jan, bekend als Jan Aco, later werd de kraam overgenomen door Johan Hegeman van café Het Zwarte Paard. Vooral de rookworsten vonden in de rust gretig aftrek. Het kwam wel eens voor dat door een verdwaald afstandsschot de bal de kraam hard raakte en soms in de pan met worst belandde.
Zondagse gordijnen
Met het succes van OVC wordt het op zondagmiddag steeds drukker in het Laar. Tijdens de wedstrijden staan de wegen van het Laar vol toeschouwers die de wedstrijder op die manier gratis kunnen volgen. Om daar een eind aan te maken wordt de Koesteeg in 1951 van twee tot drie uur voor publiek gesloten. In overleg met de politie mag ook niemand meer op de grote weg van het Laar stilstaan. Als er een hertenkamp naast het veld komt loopt het uit de hand. Veel Ommenaren komen op zondag de hertjes voeren, onderwijl genietend van het voetbalspel op de groene grasmat. De vindingrijkheid van het voetbalbestuur is groot. Om zwartkijkers te weren wordt het voetbalveld voorzien van “gordijnen” van jutte zaken. De gordijnen zorgden ervoor dat het zicht vanaf de weg op het voetbalveld onmogelijk wordt gemaakt. Wie kijken wilde moest gewoon de kassa passeren, aldus het bestuur. Een half uur voor aanvang van de wedstrijd werd het jutegordijn uitgerold door terreinknecht Hans Visscher. Door de aanwezigheid van de vele bomen naast het veld moet een rooster opgesteld worden zodat elke zaterdagmorgen vrijwilligers met bladharken actief zijn.
Kampioenschap vierde klasse
Op 3 mei 1959 werd tegen EMMS gespeeld om het kampioenschap van de vierde klasse Noord. In de verlenging won OVC met 3-2. Zo’n 2500 toeschouwers waren hiervan getuige. De spanning in deze legendarische wedstrijd liep zo hoog op dat bestuurslid Hein Lokin het brandend gedeelte van zijn sigaar in de mond stak. De spelersgroep bestond toen uit Gerrit Jan van der Vegte/Bennie Harbers, Johan Oeben, Willem de Wit, Gerard Wessels, Hendrik Ekkelkamp, Hans Luttekes, Hennie Jalving, Arend Jalving, Henk Hassink, Gerrit Ekkelkamp, Antoon Hassink en de 18-jarige Gait Jansen die in deze wedstrijd zijn debuut maakte om pas op 43-jarige leeftijd afscheid van het eerste elftal te nemen.
Hans Visscher
Bij OVC was Hans Visscher (1930-2009) jarenlang terreinknecht en scheidsrechter. Voor zijn inzet werd hij in 1983 tot lid van verdienste benoemd. Visscher introduceerde het fenomeen schoolvoetbal. Nog steeds wordt het schoolvoetbaltoernooi gehouden dat de naam van Hans Visscher draagt en in 1959 werd overgenomen door OVC.
19e Lustrum
Een lustrum is om gevierd te worden. Bij het 95-jaar bestaan van OVC op 10 juni 2016 waren er tal van jubileumactiviteiten met onder meer een herinneringstocht. De rijke historie van de club werd door jong en oud nagelopen. De meesten van de meer dan honderd deelnemers liepen de tocht in blauwwit OVC-tenue. Begonnen werd in het Laar en via De Rotbrink met muziek naar sportpark Westbroek waar de club sinds 2009 een riant onderkomen heeft.
2021
Van andere tijden nu terug naar de onze. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor het eeuwfeest op 19 april 2021. Een en ander zoals de Covid 19-regels dit toestaan. Als aanloop naar deze viering is vorig jaar aan het OVC’21-clubembleem in gouden letters “100 jaar” toegevoegd. Ook verscheen er voor de verzamelaars een nostalgisch tenue en in april wordt het OVC’21 jubileumbiertje gepresenteerd, speciaal voor dit mijlpaal gebrouwen. Dit is het slot van een beknopt overzicht van de 100 jaar OVC’21 historie. Zie ook de vorige afleveringen deel 1, deel 2 en deel 3).
Bron: Harry Woertink – 30 januari 2021