Ajax Ommen voorloper OZC

“Ajax”, was de naam van de voetbalploeg uit Ommen dat in de dertiger jaren van de vorige speelde op de “Paardeweide” in het Laarbos. Het ging om een stel vrienden dat zich op zaterdag vrij kon maken om een potje voetbal te spelen.

 Ajax – 21-5-34. V.l.n.r. achter: Hendrik Middendorp, Jan Middendorp, Herman van Aalderen AJzn., bestuurslid Herman van Aalderen Rzn., Harm Takman en Gerrit Makkinga. Midden: Albertus Makkinga, Johannes van Aalderen, Hendrik van Aalderen. Voor: Mannes Makkinga, Gerrit Schuurman en Jan Makkinga.
Foto: Archief familie van der Boon

Er was al wel een voetbalvereniging in Ommen. De in 1921 opgerichte Ommer Voetbal Club (OVC), maar dat speelde op zondag voetbal. Daarom dat in augustus 1933 Ommen een nieuwe voetbalclub rijker wordt. De nieuwe club laat zich in hetzelfde jaar nog inschrijven bij de “Afdeeling 3 van den Christelijke Voetbalbond”. Een jaar later werd er gevoetbald in competitieverband. Kwam Ajax op zaterdag spelers te kort dan waren de OVC’ers Jan- en Gerrit Makkinga niks te beroerd om ook voor Ajax een potje mee te voetballen; dat kon toen nog. De twee broers Makkinga hebben overigens heel lang gevoetbald in het eerste elftal van OVC.

CSO
Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 was het met “Ajax” gedaan. Het duurde tot 1949 eer de zaterdagvoetballers weer bij elkaar kwamen. Dit keer met als doel het opnieuw oprichten van een voetbalvereniging voor op de zaterdag. Zo gezegd, zo gedaan. Door toedoen van gereformeerd dominee K.J. Schaafsma werd het geen algemene vereniging maar eentje op christelijke grondslag onder de naam: Christelijke Sportclub Ommen (CSO) met behalve voetbal ook een korfbalafdeling. Er wordt onder andere getraind achter de school in Witharen. Vervolgens dient een terrein aan de Koesteeg als accommodatie en sinds 1952 is de Paardeweide in het Laarbos het domein. In totaal voetbalde CSO zeven seizoenen in de afdeling Zwolle van de KNVB.

Sparta en OZC
Door het gebrek aan spelers was het in 1957 afgelopen met voetbal op zaterdag. Niet lang, want op 22 april 1959 wordt een nieuwe voetbalvereniging opgericht met de naam “Sparta”. Echter, de gekozen naam “Sparta” wordt niet goed gekeurd door de KNVB. Daarom wordt het “OZC”. Deze afkorting staat voor Ommer Zaterdag Club. Meer dan 60 jaar na de oprichting wordt er nog steeds gevoetbald onder de naam OZC. De voetbalvelden op De Paardeweide zijn in 1967 ingewisseld voor voetbalvelden aan de Haarsweg. In 1976 kon de overstap gemaakt worden naar een nieuw sportpark met de naam De Rotbrink aan de Balkerweg. Vervolgens is in 2008 verkast naar sportpark Westbroek aan de noordoost kant van Ommen.

Bron: Harry Woertink – 25 maart 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s