OMMEN – Het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke staat dit keer in het teken van de Tweede Wereldoorlog.
Eerste themanummer De Darde Klokke voor Roos ter Beek van de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid.
Foto: Harry Woertink
Het eerste exemplaar van het themanummer “75 jaar vrijheid” is vrijdag officieel aangeboden aan het bestuur van de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid. Uit handen van De Darde Klokke-redacteur Sir Schokkenbroek ontving Roos ter Beek, covoorzitter van de stichting, het eerste nieuwste nummer van het kwartaalblad. Volgens Roos ter Beek is het goed dat met verhalen de herinneringen van de oorlogsjaren 1940-1945 weer naar boven gehaald worden. “ Voor steeds meer mensen is de oorlog – en daarmee ook de bevrijding – iets dat ze alleen kennen uit de overlevering”.
Lokale verhalen
De nieuwste uitgave (194) van De Darde Klokke is een boekwerk van 44 pagina’s met tekst en foto’s geworden. Het gaat om lokale verhalen. Zo is er aandacht voor de verzetshelden Jan Seigers en Jan Houtman. Ook uit de buurtschap Witharen zijn bijzondere verhalen opgetekend over de oorlogsjaren. Verder hoe de bemanning van een gecrashte Amerikaanse bommenwerper verborgen werden gehouden. De Joodse samenleving zoals die er was voor en tijdens de oorlog en hoe door de oorlog daar een eind aan kwam zijn onderwerpen in het extra dikke themanummer. Hoe het een spion verging, over droppingsterrein Stegeren en hoe de laatste dagen van de oorlog zijn beleefd als Ommen op 11 april door de Canadezen wordt bevrijd zijn onderwerpen in het historisch blad. In het kader van ‘Ommen 75 jaar vrijheid’ is bovendien een nieuw herdenkingsboekje samengesteld over de Ommer oorlogsslachtoffers die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
Abonnees van de Darde Klokke krijgen het blad en herdenkingsboekje toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.
Bron: Harry Woertink – 13 maart 2020