Ommen viert op 11 april Bevrijdingsdag

Voor Ommen is 11 april de Bevrijdingsdag. The Black Watch van de XII Manitoba Dragoons, onderdeel van het Canadese leger, bevrijdde Ommen 75 jaar geleden in de vroege ochtend van de Duitse bezetter. De Nederlandse driekleur kon na vijf jaar oorlog weer voor het eerst uitgestoken worden. Ommen is bevrijd!

De Stichting Ommen 75 jaar vrijheid heeft voor 11 april 2020 onderstaand programma samengesteld. Iedereen heeft natuurlijk het nieuws meegekregen dat in verband met de Coronavirus alle evenementen tot 100 personen t/m 31 maart zijn afgelast. Bekeken wordt van dag tot dag over het verdere verloop.

Klokluiden
Te doen gebruikelijk is dat om de vijf jaar de klokken luiden van de Ommer kerken. Dat zal dit keer gebeuren: om 06.00 uur ’s morgens luiden alle kerkklokken en loopt Ommen uit om zich te verzamelen, eerste op de Hessel Mulertbrug, daarna op het Kerkplein, voor deze dag omgedoopt tot het Plein van de Vrede. Hier wordt het Vuur van de Vrede ontstoken. Verder zijn er meer activiteiten. In het voetspoor van de bevrijders doet ook de Overijsselse Vrijheidstour op 11 april 2020 Ommen aan. Een touringcar onder de titel Vrijheids-express is aanwezig en RTV Oost doet live verslag van lokale activiteiten. Vechtdal Leeft maakt van de hele dag een uitgebreide filmreportage.

Bevrijdingstour
Evenals 75 jaar geleden vindt in alle vroegte vanuit zuidelijke richting een “Bevrijdingstour” plaats met historische legervoertuigen richting Ommen. Voor het maken van deze lokale “Bevrijdingstour” is gezocht naar mensen die in april van dit jaar 75 jaar zijn of worden. Ook is gezocht naar jongeren die in april dit jaar 11 jaar zijn of worden. Zij zijn samen ‘s morgens eregasten op het Bevrijdingsfeest. De 75-jarigen zijn passagiers in oude legervoertuigen die ’s morgens vertrekt vanaf de Manitoba-rotonde naar het Plein van de Vrede. Voordat ze hier aankomen worden ze op de Hessel Mulertbrug feestelijk welkom geheten door de 11-jarige Ommenaren die vanaf deze plek ook meerijden naar het Plein van de Vrede.
De Ommer bevolking is dan ook massaal uitgelopen om onze “Bevrijders” hartelijk te ontvangen. De stoet vervolgt de route verder naar het centrum. Bij dit alles zal uiteraard muziek niet ontbreken. Ommenaren zullen 11 april zoveel als mogelijk in kleding van 75 jaar geleden de straat op gaan. Ook is een oproep gedaan om op 11 april 2020 massaal de Nederlandse vlag uit te steken.

Morgenprogramma:
05.30 uur: start Vrijheidstocht legervoertuigen vanaf Manitoba-rotonde vanaf de Besthmenermolen Hammerweg. De jubilerende Buurtvereniging Rond de Regge zal symbolisch het Vuur van de Vrede aan de legerstoet overhandigen. 75-jarige Ommenaren rijden mee.
05.40 uur: aansluiting muziekvereniging Crescendo en historische fietsen van het Fietsmuseum vanaf Hotel Paping Hammerweg
06.00 uur: ontvangst Vrijheidstour door 11-jarigen met vlaggen en Ommer bevolking op de Vechtbrug. Burgemeester Hans Vroomen en Roos ter Beek namens de Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid ontvangen de stoet op de Hessel Mulertbrug. Hebben onze “Bevrijders” chocola of kauwgum om uit te delen?
06.00-06.15 uur: Alle Ommer kerkklokken luiden
06.15 uur: aankomst stoet Plein van de Vrede (Kerkplein). Doedelzakspelers zorgen voor muziek
06.15 uur: ontsteken Vuur van de Vrede op het Plein van de Vrede
06.30 uur: toespraken door Gerrit Steen van Oll Ommer en burgemeester Hans Vroom, afgesloten met het zingen van ons Volkslied
06.45-07.30 uur: broodje voor iedereen in de hervormde kerk
07.00- 10.00 uur: historische filmvertoning in de hervormde kerk over de bevrijding
07.30-09.30 uur: gesprekken in de kerk over betekenis 75 jaar bevrijding o.l.v. Roos ter Beek
Vanaf 10.00 uur: officiële openstelling CCO-museum 75 jaar vrijheid Brugstraat 34 en Historisch Rijwielmuseum Brugstraat 11 opgeluisterd met Doedelzakmuziek
’s Morgens bezichtiging van legervoertuigen gestationeerd op het Plein van de Vrede

Middagprogramma:
16.00 uur: Vechtpodium: Kleinkoor Excelsior.

Avondprogramma:
Vechtkade: 19.00 uur Voice of Ommen Milou en Felicia. Het avondprogramma wordt vervolgt met vrijheidsconcert van The Bluebettes. Deze Zwolse vrouwenband toert langs Overijsselse steden en dorpen om 75 jaar bevrijding van Overijssel te vieren. Ze maken speciaal hiervoor een show met liedjes die ons doen terugdenken, stilstaan, herinneren, maar vooral vieren dat we vrij zijn. Een programma vol nostalgie & vrolijkheid. En waar zij normaal gesproken alleen liedjes uit the sixties spelen, pakken ze het nu breder aan en spelen ze muziek van de jaren ’40 tot nu, zowel Nederlands- als Engelstalig. In elke plaats wordt ook een lokale gast uitgenodigd om mee te zingen of spelen met The Bluebettes; Nienke de Groot is dat in Ommen. De Songs For Freedom band is Lauringer. Presentator van het avondprogramma is Boudewijn Koops.

Website Ommen 75 jaar Vrijheid
Voor alle overige informatie over de activiteiten in het kader van Ommen 75 jaar Vrijheid: zie website http://www.ommen75jaarvrijheid.nl. Programmawijzigingen voorbehouden

Bron: Harry Woertink – 14 maart 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s