Jaarvergadering, afscheid en welkom van twee voorzitsters

 Tijdens de jaarvergadering op maandag 8 april 2019 heeft Gees Bartels-Martens na 3 jaar de voorzittershamer overgedragen aan Hilly Douma-Kuterman.

Arnald van der Kolk heeft het bestuur eveneens na 3 jaar verlaten, Evert van Zoelen heeft zijn plaats ingenomen, waarmee het bestuur voltallig blijft. Dat is essentieel, gezien de vele ontwikkelingen die de vereniging doormaakt en de werkzaamheden die daarmee gepaard gaan.

Aansluitend aan de jaarvergadering werd voor een zaal met 75 geïnteresseerden het programma voortgezet door twee gastsprekers, Harry Scholtmeijer en Albert Bartelds, “platpraoters”, streektaalconsulenten bij de IJsselacademie. Onder de titel ‘WETEN WA’J ZEGT’ vertelden zij op boeiende wijze over het ontstaan van ons dialect, beter gezegd ‘onze streektaal’, het Nedersaksisch. Deze taal is veel ouder dan het ABN, en wordt gesproken in een gebied dat zich uitstrekt tot ver over de landsgrenzen, in België, Duitsland en Denemarken.

Verschillen in dialecten in het Nedersaksisch taalgebied werden uitgelicht, hoe ze nog worden gebruikt en hoe diverse streektaalprojecten het gebruik en voortbestaan moeten stimuleren om voor uitsterven te behoeden. De kennis van verschillende dialecten onder het grootschalig-dialectsprekende publiek, werd getest door middel van een quiz waarin de herkomst van populaire streektaalzangers moest worden herkend. Winnaars ex equo waren Aartje Schoemaker-Ytsma en Evert Schuurman. Na een extra vraag werd Aartje tot uiteindelijke winnaar aangewezen, zij ontving het boek de canon van Overijssel, geschreven door Ewout van der Horst.

Bron: Historische Vereniging Ni’jluusn van vrogger – 12 april 2019

Plaats een reactie