Vroeger was het een bekende naam als het ging om optochten op Oranjefeesten in Ommen: N.V. Trammelantia.
In 1934 deed Trammelantia mee met een wagen die een locomotief en wagons voorstelde. Op deze wijze werd geprotesteerd tegen de opheffing van de spoorlijn Deventer-Ommen.
Foto: Fam. Hof
Zie voor meer afbeeldingen het album “Feestgroep Trammelantia”.
Een verzamelnaam van een vriendengroep uit Ommen die jarenlang present was met een praalwagen op de grote optocht. Het ging om jonge mannen die elkaar kenden van school of uit de straat met namen zoals Van Aalderen, Bosscher, Gerrits, Lokin, Steen en Wessel. In de twintiger jaren van de vorige eeuw tot na de oorlog waren ze actief op de jaarlijkse Oranjefeesten wanneer ze met een versierde wagen meededen aan de grote historische optocht. In de regel werd dan een ludiek protest uitgebeeld dat zich op dat moment in de gemeente afspeelde.
Trammelantia
In 1927 deed de vriendengroep voor het eerst mee aan de optocht op Koninginnedag en in 1950 voor het laatst. Voor de uitleg van de fantasienaam Trammelantina is weinig fantasie nodig. Met veel heisa en drukte was Trammelantia bijna altijd goed voor een eerste prijs met de optocht. In 1934 deed Trammelantia mee met een wagen die een locomotief en wagons voorstelde. Op deze wijze werd geprotesteerd tegen de opheffing van de spoorlijn Deventer-Ommen. Jammer genoeg heeft het protest niet geholpen, immers een jaar later werd het lijntje van de “Overijsselsche Lokaalspoorwegmaatschappij Deventer-Ommen” (OLDO) toch opgeheven.
In 1936 was op de wagen een imitatie boerderij met rieten dak en een hooiberg gebouwd. Daarmee werd op ludieke wijze aangegeven dat blikken daken op huizen en schuren in de gemeente niet paste. Op Koninginnedag in 1937, toen Trammelantia hun tweede lustrum vierde, was eveneens een eerste prijs voor de Ommer vriendengroep weggelegd. De wagen was versierd met een groot schilderij van Ommen met onder andere een ontwerp van een nieuwe (Vecht-)brug. Daaronder (een deel van) de tekst “De brug is intusschen aangekomen, ons ontwerp is echter niet overgenomen”.
De Trammelantia-praalwagens waren altijd met prikkelende teksten voorzien. “Op deze wagen, geen barbaren; maar Hollands glorie, potverdorie”. Of “Dames van 1000 weken vrijen toegang; anderen betalen 25 centen per rit!” toen op de wagen een draaimolen was nagebouwd. Ook sierde ooit de tekst “Stations, ook korte golf worden op verzoek van u ingeschakeld. De storingsdienst.” op een van de wagens met daarop een megafoon gebouwd. Als het nodig was dan betraden ook vrouwen de praalwagens van Trammelantia.
NOLS
Niet minder dan 25 groepen deden aan de optocht mee van 6 september 1938. De historische en allegorische optocht herinnerde toen grotendeels aan het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Opnieuw was een eerste prijs voor de N.V. Trammelantia weggelegd, die het opnam voor de in verdwijningsgevaar verkerende Noord Ooster Locaal Spoorweg (NOLS), de spoorlijn Zwolle-Stadskanaal. Opheffing van deze spoorlijn mocht en zou niet gebeuren. Ruimschoots werd vanaf de praalwagen een protestgedicht opgedragen aan Zijne Excellentie den Minister van Waterstaat. Dit pamflet, ondertekend met “De Directie”, werd ook onder het publiek uitgedeeld. Dit had wellicht wel effect, want de opheffing beperkte zich tot de spoorlijn tussen Emmen en Stadskanaal. Overigens wist de plaatselijke krant in 1938 te melden dat de optocht veel bekijks vond en door Ommens schitterend versierde straten trok, met prachtige erepoorten, maar stuitte in de Bouwstraat op de aldaar opgestelde ouderwetse poort, waarvan de deuren waren gesloten. “Niet dan nadat de muziekvereniging Soli Deo Gloria, die aan de optocht voorafging, het “In naam van Oranje doe open de poort”, had gespeeld, werden de zware deuren geopend en kon de optocht ongehinderd verder trekken”, aldus weet de krant te melden.
Tijdens de viering van Ommen 700 jaar in 1948 was de N.V Trammelantia eveneens goed vertegenwoordigd. Korte tijd daarna kwam er een einde aan de activiteiten van Trammelantia. Aan de optocht van 1950 werd met een miniatuur van een VOC-schip voor het laatst meegedaan.
Bron: Harry Woertink – 5 december 2018