Archeologendag 7 juli: graven in de historie van Ommerschans

OMMERSCHANS – Scheppen, emmertjes en een zeef, zijn zaterdag 7 juli belangrijke attributen in de voormalige straf- en bedelaarskolonie de Ommerschans aan de Balkerweg.

 Sporen uit de kolonietijd.
Foto: OudOmmen

Er wordt dan onder leiding van archeologen gespeurd naar sporen uit de kolonietijd. Men kan kijken naar een expositie van stukken die gevonden zijn bij de opgravingen in Ommerschans maar er is ook de mogelijkheid om actief zelf aan het zoeken te gaan. Gezocht wordt naar de fundamenten van het voormalig mannenverblijf van de Kolonie van Weldadigheid . De plek waar duizenden mannen gewoond, gewerkt en geslapen hebben. Mannen die vanuit heel Nederland opgezonden werden naar de Ommerschans. Professionele archeologen zoeken samen met bezoekers naar meer tastbare informatie. Wie zich een echte archeoloog wil voelen doet mee aan deze unieke activiteit van de historische vereniging de Ommerschans.

Verder is er op deze archeologendag van de Ommerschans de mogelijkheid om te speuren met metaaldetectoren. Professionele zoekers helpen natuurlijk graag om succesvol te zijn en leren de geluiden van de detector te onderscheiden. Voor de puzzelaars ligt er een uitdaging om scherven van diverse potten, kopjes en borden weer samen te stellen tot een (bijna) compleet geheel. Wie geïnteresseerd is in de verhalen van de Ommerschans kan deelnemen aan drie verschillende wandelingen. Met een patriot loopt u door het militaire verdedigingswerk en hoort u de verhalen van de ‘beschermers’ van de noordelijke steden Groningen en Leeuwarden. Of waren ze niet zo stoer als men hoopte? De wandeling met een boswachter van Staatsbosbeheer geeft weer een andere kijk op dit bijzondere gebied. Alle spechtensoorten komen hier voor, er groeien zeldzamen planten en de vleermuizen hebben de ijskelder in gebruik genomen. Wil je weten waar de tentoongestelde items daadwerkelijk gevonden zijn, loop dan mee met de archeoloog. Hij vertelt smakelijk over de manier waarop zij dit gebied steeds meer in kaart weten te brengen en hoe ze meter voor meter de geschiedenis kunnen aflezen via de vondsten in de gracht.

Graven in uw familiehistorie
Eén op de 17 Nederlanders is afstammeling van een kolonist. Wilt u hulp om te weten of uw voorouders ook uit Ommerschans komen? Helmuth Rijnhart van de vereniging de Ommerschans kan u daar bij helpen. Om uw voorouders te kunnen opsporen in de Ommerschans, maakt hij ter plekke een stamboom van uw familie die terug gaat tot in de tijd van Ommerschans (1819-1890). Daarvoor is het nodig om namen (achternaam, liefst ook voornamen) mee te brengen van voorouders die geboren zijn voor 1900 en of die gehuwd zijn voor 1925. Alle verdere informatie (plaats en datum van geboorte, plaats en datum van huwelijk) kan helpen, maar is niet per se noodzakelijk. Om gegarandeerd te zijn van een onderzoek samen met Helmuth kunt u zich aanmelden via info@Ommerschans.nl ovv Stamboomonderzoek Ommerschans.

Er is op dit zomerevenement ook een gezellige kleine markt bij de Veldzichthoeve aan de Balkerweg. Hier staan sfeervolle marktkramen met producten die geïnspireerd zijn op de Maatschappij van Weldadigheid. Iedereen is van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur aan de Balkerweg 80 in Ommerschans (Vinkenbuurt). Meer info op http://www.Ommerschans.nl en Facebook @DeOmmerschans.

Bron: Harry Woertink – 1 juli 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s