Drie generaties van der Boon samen goed voor 100 jaar gastvrijheid in Ommen

OMMEN – Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Jacob van der Boon in Ommen de eerste camping begon.

 Op ludieke wijze werd op donderdag 28 juni 2018 de opening van de Koeksegeul en het 100-jarig bestaan gevierd.
Zie voor meer afbeeldingen de albums “Koeksebelt” en “100 jaar Koeksebelt + opening Koeksegeul”.

In 1916 komt vanuit Zuid-Holland Jacob van der Boon in Ommen wonen op de boerderij aan de Zeesserweg, wat nu de Stekkenkamp is. Hier legde van der Boon als pionier de grondslag voor de latere bloei van camping de Koeksebelt. In 1918 was de familie Hoeksema uit Groningen de eerste kampeerder die hun vakantie doorbracht op particuliere terrein van Jacob van der Boon aan de Zeesserweg. Ze betaalden hiervoor het luttele bedrag van een rijksdaalder per dag, inclusief pension. De toen 28-jarige van der Boon kon de boerderij aan de Zeesserweg huren van baron P.D. van Pallandt van Eerde. Het was ook de baron die toentertijd de padvinderskampen naar Ommen haalde. Daarnaast brachten de jaarlijkse Sterkampen met Krishnamurti op de Besthmenerberg een grote toeristenstroom op gang. Met de toenemende vrije tijd wisten ook anderen Ommen te vinden als een geliefde plek om vakantie te vieren.

Jagen
Overigens begon van der Boon niet met een camping om zo nodig het toerisme in Ommen te bevorderen. De tijden waren slecht en het land bracht weinig op. De kampeerders zorgden er voor dat het geld in het laatje kwam. Toen de bezittingen van baron Van Pallandt naar de Stichting Ster van het Oosten overgingen, mocht in de wijde omgeving niet meer gejaagd worden op schadelijk wild. Gevolg was dat er geen gewas meer op het land groeide. Ze werd aangevreten door het wild. Om dat een halt toe te roepen diende Jacobus van der Boon een klacht in bij de Wildschadecommissie, die vervolgens de stichting op de vingers tikte. Eind van het lied was dat Van der Boon zijn biezen kon pakken. Een moeilijke tijd voor de pionier, maar na veel omzwervingen lukte het hem toch om zijn oude bezit weer terug te krijgen.

De Koeksebelt
Pinksteren 1941 verhuisde het gezin van der Boon naar de Koeksebelt aan de Zwolseweg. Daar heeft Jacob van der Boon de kampeermogelijkheden uitgebreid. In 1955 nam zoon Hage van der Boon de boerderij met camping over. Hij heeft daarnaast ook nog een zuivelhandel, die hij in de zeventiger jaren van de hand doet. In 1981 komt de derde generatie in het bedrijf in de persoon van zoon Jack (de kleinzoon van Jacob). Vervolgens neemt Jack in 1986 het bedrijf over. Telkenjare worden aanzienlijke vernieuwingen doorgevoerd. In 2002 wordt de naastgelegen camping “Twieg” aangekocht. Daarmee wordt niet alleen de kampeer mogelijk uitgebreid maar ook alle voorzieningen op de camping vernieuwd. Na honderd jaar is nog steeds sprake van een bloeiend familiebedrijf, dat ook door de gasten wordt gewaardeerd door terug te komen. Ruime plaatsen, luxe en comfort. Dat is kamperen op camping de Koeksebelt in Ommen. De huidige eigenaren Jack en Jacqueline van der Boon hebben de vakantieaccommodatie aan de Vecht naar een niveau van een topcamping weten te tillen, gewaardeerd door de ANWB met 5 sterren.

Koeksegeul
Deze week wordt gevierd dat de werkzaamheden voor het graven van een nevengeul van de Vecht officieel afgerond zijn. Deze ‘Koeksegeul’ loopt grotendeels over het terrein van camping De Koeksebelt en over de oostrand van het scoutingterrein Ada’s Hoeve terug in de Vecht. Zodoende is de camping op een eiland komen te liggen, die met twee nieuwe bruggen over de Koeksegeul wordt verbonden. Door de aanleg van de geul is het campingterrein voor een deel opnieuw ingericht. Nabij de nieuwe brug over de geul is een nieuwe campingentree met toegangscontrole en een eigentijds receptiegebouw gerealiseerd. Campingplaatsen zijn verplaats naar een nieuw campinggedeelte aan de geul. Het gesloopte recreatiegebouw is op een hoger gelegen plek vervangen door een multifunctioneel recreatiegebouw met een openluchttheater. Dankzij de nieuwe inrichting krijgen ook water en natuur in het gebied meer ruimte. Ook zorgt de nieuwe inrichting voor meer recreatieve mogelijkheden. De oorspronkelijke monumentale boerderij met rieten dak is al die jaren overeind gebleven.

De Koeksebelt is nog wel eens in het nieuws. Zo haalde het recreatiebedrijf in 2012 nog de landelijke pers bij de opening van hun op hout gestookte buitenzwembad. Leuk detail hierbij is dat het buitenbad de vorm heeft naar het logo van de camping, een eikenboom. Het zwembad is een ontwerp van Mark van der Boon, zoon van campingeigenaar Jack van der Boon. Aan de ‘stam van de boom’ is een familieglijbaan. Ook ontbreken de speeltoestellen, een bruisbank en een wildwaterglijbaan niet. In 2015 werd de camping onderscheiden met de prijs “Camping van het jaar 2015” in de categorie ‘camping met de mooiste huuraccommodaties’. Deze prijs kreeg de Koeksebelt voor de boomhutten aan de oever van de Vecht.

Bron: Harry Woertink – 29 juni 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s