2018: Jaar van de Ommerschans

In verband met de nominatie van de Ommerschans als één van de zeven koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid, is 2018 uitgeroepen tot “Jaar van de Ommerschans”.

 “Gezigt op het gesticht voor bedelaars binnen de Ommerschans, in Overijssel, van de achter zijde”.
Afbeelding: OudOmmen
Zie voor meer afbeeldingen het album “Ommerschans”.

Komend zomer wordt de uitslag bekend of plaatsing op de Unesco Werelderfgoedlijst een feit is. Met het oog hierop worden dit jaar en volgende jaren allerlei activiteiten ondernomen. In en rondom de Ommerschans staan evenementen in de steigers die samen met allerlei plaatselijke verenigingen worden georganiseerd. De bedoeling is dat op deze manier de inwoners van Balkbrug, Ommen en Hardenberg inclusief alle buurtschappen maar ook veel zomergasten kennis kunnen maken met de rijke historie van de Ommerschans en de betekenis daarvan in en voor de huidige tijd.

Projectplan
De uitvoering van al deze plannen kost veel geld en dus zijn de initiatiefnemers druk doende allerlei subsidiebronnen aan te boren zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Overijssel. Voor de subsidieaanvragen is een korte brochure geschreven “Projectplan de Ommerschans”, waarin alle projectplannen genoemd worden die door de verschillende partners in de Ommerschans ontwikkeld zijn om de Ommerschans beter bekend te maken. Mooie opstekers zijn de toekenning door de Rabobank Ommen van €800 en een subsidie ‘Samen voor elkaar’ van €3.000 van de Provincie. Staatsbosbeheer, als eigenaar van de Ommerschans, wil samen met de Stichting Participatie Ommerschans de komende jaren verdere initiatieven nemen om meer van het culturele erfgoed binnen de schans zichtbaar te maken. Een voorbeeld is het zichtbaar maken van de contouren van het meest beruchte gebouw uit de kolonietijd, het vierkantgebouw dat midden in de voormalige schans stond met een afmeting van bijna 100 bij 100 meter. Verder staat een betere bewegwijzering in de Ommerschans op het verlanglijstje.

Kanon
Via contacten met het Nederlands Artillerie Museum in ’t Harde beschikt de Ommerschans binnenkort weer over een kanon. Het gaat om een kanon uit 1785, waarbij nog een affuit, een onderstel, gemaakt moet worden. Die zal gemaakt worden door Wim Herbrink van Salbam uit Vilsteren aan de hand van exacte gegevens van oude tekeningen van de Stichting Menno van Coehoorn. Als het kanon weer compleet is zal deze geplaatst worden op een van de verdedigingswallen van de Ommerschans om een nog betere visualisatie van de geschiedenis van de schans te krijgen.

Infocentrum
In Hoeve 4 aan de Balkerweg 72 in de Ommerschans is het de bedoeling een infocentrum over de Ommerschans te openen. Het streven is dat dit gereed is op het moment dat de beslissing uit Parijs over de toekenning van de Werelderfgoed status bekend wordt. Voor de inrichting van dit infocentrum zijn inmiddels toezeggingen binnen van de Provincie en de gemeenten Ommen en Hardenberg, een totaalbedrag van € 45.000. Om de Vereniging de Ommerschans niet te belasten met de eventuele financiële risico’s van dit infocentrum, is besloten om de exploitatie van het infocentrum onder te brengen in een aparte stichting. De gidsengroep is onlangs uitgebreid met twee personen, Simone Hof en Henk Smit. De andere gidsen zijn: William Janssen, Henk Michel, Jannita Visscher, Gert Kerkdijk en Ans Esselink. Voor 2018 is besloten om elke vierde zondag van de maand een rondwandeling te organiseren.

Bron: Harry Woertink – 3 januari 2018

Een gedachte over “2018: Jaar van de Ommerschans

 1. Hallo Harry,
  Wij doen ook mee in het Jaar van de Ommerschans. En hebben al een datum staan.
  Dat is 25 augustus. Wij willen verder uitlichten dat er toen sprake was van het graven van een kanaal van Balkbrug naar Ommen.
  Daarvoor maken wij gebruik van een locatie. Het Tolhuis.

  Het lijkt mij prettig om hier een afspraak over te maken met jouw om een goed verhaal hier op te site te krijgen.

  Dit is samen met Plaatselijk Belang Witharen.
  Je mag mij ook Bellen 0619696089

  vr gr Marrie Bennink.
  

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s