Steun voor nieuw monument Kamp Erika

OMMEN – De raadscommissie in Ommen kan zich vinden om 10.000 euro beschikbaar te stellen voor de vernieuwing van het oorlogsmonument op de Besthmenerberg in Ommen.

 Impressie van het nieuwe monument.
Afb.: Frank Meijerink / Eric Schutte
Zie voor meer afbeeldingen het album “Oorlogsmonument ‘Kamp Erika’”.

Het voorstel werd donderdagavond behandeld. Alle fracties waren lovend over het initiatief en schaarden zich achter het collegevoorstel. Op 25 januari wordt het voorstel in de gemeenteraad behandelt.

Initiatief
Initiatiefneemster van het nieuwe monument is de historische vereniging Cultuurhistorische Centrum Ommen (CCO). De totale kosten van het monument zijn begroot op 26.378 euro. De ontbrekende gelden wil het CCO binnen halen door meerdere subsidiebronnen aan te boren en het organiseren van acties. Het monument herinnert aan de gruwelijke oorlogsperiode 1940-1945 toen door de Duitse bezetter op de Besthmenerberg het gevangenkamp Erika werd ingericht. Exact op de plek waar in de dertiger jaren van de vorige eeuw zomers de internationale Sterkampen werden gehouden van de uit India afkomstige spiritueel leraar Krishnamurti.

Dodenherdenking
De raadscommissie onderschrijft dat de omgeving van het nieuwe monument niet alleen een aansprekende en respectvolle plek is voor de traditionele dodenherdenking maar ook om het lokaal cultureel erfgoed van Ommen zichtbaar te maken. Het CCO organiseert in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika jaarlijks een dodenherdenking bij het monument. Volgens het CCO komen er ieder jaar meer mensen naar de plechtigheid. Daarbij is het opvallend dat er ook steeds meer jong publiek aanwezig is.

Kunstenaars
De twee Ommer kunstenaars Eric Schutte en Frank Meijerink, die zich beiden nauw betrokken voelen bij de slachtoffers van Kamp Erika, hebben zich bereid verklaard zich in te zetten voor de realisatie van het nieuwe gedenkmonument. Het monument bestaat uit een aantal betonnen palen die zijn gestort in een ruw houten bekisting waardoor er een afdruk van het hout achter blijft. De bovenlijn van de palen is gelijk, de onderzijde volgt de glooiingen in het terrein. Om de zoveel palen is een paal voorzien van een jaartal. De periode van de Sterkampen wordt daarin ook meegenomen. De palen kleuren van wit naar grijs naar zwart om tenslotte weer grijs te worden. Daar waar het monument zwart van ‘kleur’ is, doorsnijdt het tevens de oude plaats van het monument hier zal ook de karakteristieke grote steen blijven staan. Het geheel vormt een strakke onnatuurlijke lijn en daardoor tevens een contrast met het landschap.

Bron: Harry Woertink – 11 januari 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s