Nieuw kruis voor oorlogsmonument kamp Erika

OMMEN – Het kruis bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg is onlangs vervangen door een nieuw kruis.

 Het vervangen van het kruis.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s bij dit artikel.

De toestand van het huidige houten kruis was zodanig dat vervanging dringend noodzakelijk bleek. De maker van het nieuwe kruis, Marinus van der Vegt, kon het noodzakelijk eikenhout krijgen van de organisatie van het Scoutingterrein aan de Zwolseweg. De vervanging van het kruis was dan ook snel geregeld.

Met de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei blijkt dat het aantal belangstellenden toeneemt. Opvallend is daarbij ook dat steeds meer jongeren aanwezig zijn. Bij de historische vereniging CCO en het Streekmuseum Ommen blijkt eveneens dat de belangstelling over de geschiedenis van kamp Erika groter wordt. Sinds 1946 is dit oorlogsmonument er en herinnert aan het voormalig gevangenkamp Erika. Het monument is destijds in samenwerking met overlevende slachtoffers van het voormalige “Kamp Erika” opgericht. Het monument bestaat behalve uit het kruis uit een zwerfkei met plaquette. Verder zijn in hartvorm een aantal kleinere veldkeien neergelegd. Achter het gedenkteken bloeit de boom Fagus Sylvatica Pendula. Een zitbank en een informatiepaneel zijn er later bijgekomen

Overigens is de CCO nog steeds bezig om op de huidige plek het gehele monument te vernieuwen. Daarvoor lopen nog verschillende aanvragen voor subsidie. Met een nieuw monument wil de CCO bereiken dat aan de slachtoffers van Kamp Erika tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 meer recht wordt gedaan. Het nieuw beoogde herdenkingsmonument zal de totale geschiedenis van de Besthmenerberg ook beter zichtbaar maken. Niet alleen wat betreft kamp Erika tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook die van de Sterkampen van de theosofische beweging “De Orde van de Ster in het Oosten” van Krishnamurti. In de plannen voor een nieuw monument is ook begrepen een betere bereikbaarheid vanaf de grote parkeerplaats, die gelegen is op korte afstand van het monument aan de Hammerweg (Steile Oever).

Bron: Harry Woertink – 1 juni 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s