Fietsmuseum Ommen officieel geopend

OMMEN – Ommen is een fietsmuseum rijker. Of het van lange duur zal zijn is niet zeker, want fietshobbyisten vullen als pop-up museum een leegstaand winkelpand met historische rijwielen.

 De initiatiefnemers Jan Koggel, Arie Broekmaat en Anton Wolters.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer afbeeldingen het album “Fietsmuseum Ommen”.

In het winkelpand aan de Brugstraat, pal in het winkelcentrum van Ommen is een grote collectie fietsen te bezichtigen, van historisch tot bak-, werk- en toerfietsen. Ook fietsverzamelobjecten worden tentoongesteld evenals een collectie historische kleding afkomstig van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO). De bedoeling is ook dat de historische rijwielenmuseum een onderdeel gaat vormen van de CCO met mogelijk later een plekje in een uit te breiden Streekmuseum in Ommen.

Opening
Aan Wemeltje van der Vegte-van der Heide (76) was de eer om vrijdag het museum officieel te openen. Als dochter van de bekende fietsenmaker Roelf van der Heide deed ze dat door het museum binnen “te fietsen” met een miniatuurbakfiets met zoals ze het zelf omschreef: “oud gereedschap van zolder van mijn vader”. Een verhuizing die haar goed van pas kwam omdat ook zij en haar man Riekus van der Vegte met hun eigen verhuizing bezig zijn. Het initiatief van het fietsmuseum is afkomstig van Anton Wolters, in dagelijks leven molenaar op korenmolen De Lelie, met interesse voor alles wat historisch is. De molenaar had al een verzameling fietsen in de schuur en vond in de fietstechneuten Jan Koggel en Arie Broekmaat als fietshobbyisten goede bondgenoten. Toen de familie Hurink textielgigant Zeeman zag vertrekken uit hun pand was een deal snel gemaakt, omdat Hurink staat pal achter de ideeën van Wolters en zijn rijwielvrienden.

Belangstelling
“We mikken met ons fietsmuseum op inwoners van Ommen en toeristen. We merken dat er grote belangstelling is om te weten hoe het er vroeger allemaal aan toe ging met het maken van fietsen. We kunnen het hier allemaal laten zien”, aldus een trotse Anton Wolters. Direct na de officiële opening was de publieke belangstelling ook groot. De bedoeling is dat het fietsmuseum dagelijks tussen 2 en 5 uur s middags geopend is. De invulling van de openingstijden gebeurt met vrijwilligers. Het fietsmuseum is dan ook op zoek naar vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten.

Bron: Harry Woertink – 2 juni 2017

2 gedachten over “Fietsmuseum Ommen officieel geopend

 1. Dag,

  Ik heb nog een oude fiets van mijn Oma waar ik een bestemming voor zoek.
  De fiets is van voor of net na de tweede wereldoorlog.
  Zou het fijn vinden wanneer hij nog een soort van bestemming krijgt. Ik heb zelf niet de financiële mogelijkheden om hem weer geheel te laten opknappen om er dagelijks gebruik van te maken. Ik heb er een aantal foto’s van gemaakt die ik u op kan sturen.
  vrgroet, Sandra Ruben

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s