OMMEN – In de nieuwste uitgave van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (nummer 180) aandacht voor Huize Klein Archem.
De Darde Klokke nr. 180.
Afb.: Harry Woertink
Lange tijd is deze villa – omschreven als de parel bij Nieuwebrug – bewoond geweest door freule Woltera van der Wijck en haar ouders. De freule was leidster op de zondagschool in Lemele en leefde eenvoudig. Toen ze in 1978 overleed is zij begraven in het familiegraf in de Faanke, gelegen op korte afstand van haar woonhuis. Verder wordt de geschiedenis van landgoed Archem belicht, ooit eigendom van het klooster in het Duitse Essen en uiteindelijk in het bezit gekomen van de familie van der Wijck.
Ook in De Darde Klokke een verhaal over Gerrit Bloem, zoon van een notaris met passie voor de jacht. Zijn jachtveld was Westerwoud, gelegen aan de oostkant van Ommen. Schoot hij te veel konijnen voor eigen consumptie, dan gingen ze in de weckfles. Bloem was een zuinig man. Omdat hij niet altijd de hoofdprijs wilde betalen voor zijn jachtgeweer weigerde de loop van zijn geweer nog wel eens Jager Bloem presteerde zoveel bunzingvellen te verzamelen en te prepareren dat Toos, zijn vrouw, er uiteindelijk een bontjas aan over hield.
Negentig jaren zang door het Kleinkoor Excelsior wordt eveneens beschreven. Daaruit blijkt dat in 1927 zingende meisjes uit de Brugstraat en enkele heren, die een mannenkoor wilden oprichten elkaar vinden. Samen gingen ze verder als gemengd zangkoor Excelsior. In 1937, tien jaar na de oprichting, werd zelfs een eigen zangconcours gehouden met als voorzitter van het erecomité burgemeester C.E.W. Nering Bögel. Bij het dertig jaar bestaan kwam het koor uit in de klasse “Uitmuntendheid” en ging tijdens een concours in Dalfsen met de eerste prijs naar huis. ’s Avonds maakten de leden daarom een amusante rondrit door Ommen met het treintje van Bemboom, zo valt te lezen.
Als 11-jarige maakt Jaap Moll een angstig avontuur mee in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Hij ziet een onbemand raket, de V1, over zijn ouderlijk huis in Ommen op zich afkomen. De raket maakt plotseling een wending en komt neer zo’n tien kilometer buiten Ommen met een afschuwelijke afloop. Tot slot een verhaal over het spel van de Duitsers met de Engelsen, het Englandspiel, dat zijn oorsprong vond in Ommen op het droppingsveld Stegerveld. Abonnees krijgen de jongste uitgave van De Darde Klokke toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij ABCombi aan de Varsenerstraat 7 in Ommen.
Bron: Harry Woertink – 10 augustus 2016
Dat Jaap Mol als 11 jarige in de oorlog zich bang maakte kan ik mij zeer goed indenken. Ook maakte ik mij bezorgd in die tijd. Het gebeurde maar al te vaak dat er tijdens de lancering iets mis ging. Vanaf de ijsbaan op het ondergelopen land van boer Blikman zag je ’s avond tijdens ons schaatsen aldaar, die soms rood gloeiende dingen opstijgen tot een zekere hoogte en dan weer terugvallen. Maar dat die rotdingen zo dicht bij kwamen besefte ik toen nog niet zo. Wat dat betreft beste Jaap, hebben wij het geluk gehad, niet mee hoeven te maken, dat die krengen veel te dicht bij je neer zijn gevallen.
LikeLike