10 jaar OudOmmen (2)

Op 17 april 2016 bestond het webarchief OudOmmen.nl precies 10 jaar. Een korte terugblik deel 2.

In lijn met de doelstelling van OudOmmen voorzien we vanaf begin 2008 met regelmaat lokale kranten van nostagische plaatjes van oud Ommen. Belangrijkste redenen zijn het verkrijgen van historische informatie (bijv. zoekplaatjes) en naamsbekendheid, belangrijk voor het aantal bezoekers van de site, hetgeen vervolgens weer belangrijk is voor het verkrijgen van historische informatie. Daarnaast is het aantal bezoekers van de site natuurlijk belangrijk voor onze sponsoren. Hoewel we via de website de “hele wereld” bereiken leveren publicaties in gratis weekkranten vooralsnog het meeste op aan historische informatie, direct of indirect via de verwijzing (door naamgeving OudOmmen.nl) naar de website. Desondanks zal veel belangrijke informatie (zoals namen van personen) niet voor het nageslacht veiliggesteld kunnen worden. Veel namen zijn wel bekend maar worden om diverse redenen niet gedeeld. Twee veel voorkomende reacties in dat verband als voorbeeld: “… maar persoon x zit bij de HKO en kent nog veel meer namen” en bij zelf aangeleverde foto’s “… ik wacht eerst de reacties van anderen af”.

Typisch de Vechtstreek
De gratis weekkrant “Typisch de Vechtstreek” beet de spits af met een mooie afbeelding van een stoomlocomotief bij station Ommen ter gelegenheid van de openstelling van de spoorlijn naar Zwolle in 1903. Met “Rubriek oud Ommen” kregen we een vast plekje op pagina 15. Als begeleidende tekst werd door de redactie bij de eerste aflevering (in de laatste week van januari 2008) de volgende tekst vermeld: “De komende tijd laten wij hier oude foto’s zien uit het gebied dat nu de gemeente Ommen is. Op deze manier kunnen de jongere inwoners ook eens zien hoe de gemeente er in het verleden uitzag. Dat geldt ook voor de oudere Ommenaren. Zij zullen echter ook regelmatig een foto aantreffen die gemaakt is toen zij al op de wereld stonden. Even terug naar vroeger dus. Elke week laten wij een foto zien met daarbij een korte beschrijving.” Helaas bleek de krant al na een half jaar niet financieel rendabel en werd de druk zonder aankondiging gestopt. Vrijdag 12 september volgde een doorstart met een andere aanpak om meer voet aan wal te krijgen in het Vechtdal gebied. Echter zonder het beoogde resultaat want op vrijdag 10 april 2009 was het “einde verhaal” zo liet een woordvoerder van Typische Uitgaven weten, na het verschijnen van de laatste krant een week daarvoor.

Ommer Nieuws
Omdat de “Rubriek oud Ommen” veel reacties opleverde en zeer succesvol was hebben we direct na het opheffen van de weekkrant “Typisch de Vechtstreek” het “Ommer Nieuws” aangeboden een dergelijke rubriek te verzorgen. De eerste nostalgische foto verscheen vervolgens op woensdag 29 april 2009. In samenwerking met het Streekmuseum werd vanaf 8 september 2010 de wekelijkse aanlevering voor de weekkrant opgevolgd door de eveneens wekelijkse aanlevering van zoekplaatjes voor de website van het Ommer Nieuws. De zoekplaatjes waren alle afkomstig van het Streekmuseum. Voor uitgeverijen is het steeds moeilijker het hoofd boven water te houden en met de opkomst van de nieuwe concurrent “Vechtdal Centraal”, begin november 2010, werd stevig aan de levensvatbaarheid van het Ommer Nieuws geknaagd. Uiteindelijk heeft Wegener Media het Ommer Nieuws op 1 januari 2015 overdragen aan Acta Diurna BV in Raalte, o.a. uitgever van het Weekblad voor Salland en de Oprechte Dalfser Courant. Door de (in eerste instantie) afwezigheid van een website werden de zoekplaatjes weer gepubliceerd in de krant. Meteen werd (opnieuw) duidelijk dat zoekplaatjes in de gratis huis-aan-huis weekkrant veel meer reacties opleverden dan publicatie op de website van het Ommer Nieuws. Van de vanaf 28 januari 2015 gepubliceerde trouwfoto’s, afkomstig van glasnegatieven uit het Streekmuseum, zijn via reacties op de krant-publicaties bijna alle namen en trouwdata aangeleverd, geweldig !! Het laatste door het Streekmuseum aangeleverde zoekplaatje (nummer 279) verscheen op 17 februari 2016. Intussen naderen we het 300ste zoekplaatje, met o.a. de succesvolle reeks trouwfoto’s afkomstig van Taxi Steen, gepubliceerd in het inmiddels langstlevende “Ommer Nieuws”.

Vechtdal Centraal
Daar zijn we dan: Vechtdal Centraal” was de titel van een introductie-artikel op pagina 3 van weekkrant nummer 1, met een grote foto van de trotse spil van Vechtdal Centraal: Erna Ekkelkamp, Harry Dunnewind en Jurien van Schie. Precies op de grens tussen Dalfsen en Ommen werd op woensdag 3 november 2010 het eerste exemplaar van Vechtdal Centraal door uitgever Harry Kiekebosch overhandigd aan de Ommer wethouder Ko Scheele en Willem Urlings, burgemeester van Dalfsen. Een foto van deze plechtigheid (gemaakt door Jan van der Kooij) is in groot formaat gepubliceerd op de voorpagina van het tweede nummer. Op verzoek van Vechtdal Centraal hebben we geprobeerd, voor publicatie van nostalgische afbeeldingen, het gehele verspreidingsgebied van Vechtdal Centraal hier bij te betrekken. Daarvoor hebben we de Historische Kring Dalfsen en de vereniging Ni’jluusn van vrogger gevraagd eveneens een bijdrage te leveren aan de nieuwe rubriek “Nostalgisch Vechtdal Centraal”. Op dinsdag 16 november 2010 (het derde nummer) werd de eerste nostalgische foto (het Marktplein in Dalfsen ca. 1900) van deze reeks gepubliceerd. De Historische Kring Dalfsen heeft de aanlevering volgehouden t/m 31 december 2013, Ni’jluusn van vrogger haakte al af op 26 april 2011. Met de introductie van een nieuwe rubriek “(Oud)Ommenaren in beeld” op 1 oktober 2013 kregen we van de meest gewaardeerde en veel te vroeg overleden medewerker Harry Dunnewind meer ruimte beschikbaar op een vaste plek boven de rubriek “Zoek de tien verschillen”. Vanaf dat moment werden de rubrieken “Nostalgisch Vechtdal Centraal” en “(Oud)Ommenaren in beeld” om de week gepubliceerd. Tot 2016, toen Vechtdal Centraal – qua weekkrant – plotseling ophield te bestaan. En dat was dus tevens het einde van twee (gezien de vele reacties) zeer gewaardeerde rubrieken, die in vijf en een half jaar tijd veel historische informatie hebben opgeleverd.

Bron: OudOmmen.nl – 2 juni 2016

Een gedachte over “10 jaar OudOmmen (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s