Hoe een karnhuis gebruikt werd voor het maken van boter

Het Kwartaalblad van de historische vereniging Ni’jluusn van vrogger sluit mooi aan op de tentoonstelling “Met het gat in de boter” in Museum Palthehof.

voorkantpalthehofb6.jpgIn het zojuist verschenen kwartaalblad wordt uitgebreid verslag gedaan over het afscheid van voorzitter Jakob de Weerd, die na 28 jaar is teruggetreden uit het bestuur.

Daarnaast wordt beschreven hoe een karnhuis gebruikt werd voor het maken van boter. In Nieuwleusen is nog een karnhuis bewaard gebleven. Dat staat aan het Westeinde 96a, in de tuin van de familie Kiekebosch. Karnhuisjes werden gebouwd om op een praktische manier een grote hoeveelheid boter te bereiden. Het karnhuis stond aanvankelijk dichter bij het huis. Als het paard rond de karnmolen liep, bewoog de trekboom die verbonden was met de karnton op de deel van de boerderij en zette de “pols” in de karnton in beweging.

Een gedicht van Koos Geerds verteld hoe hij als jongen ’s ochtend melk haalde bij de boerin. Briefkaarten laten zien hoe de Coöp. Stoomzuivelfabriek Onderling Belang” te Nieuwleusen in 1914 probeerde zaken te doen tot ver over de grens in Duitsland. En dan is er nog het dialectverhaal van Klazien Bijker over Diderik, die tijdens het oppassen in het huis van een rijke oom een dief ruim baan geeft, maar daardoor zelf in “de bak” komt.
Bron: Museum Palthehof – 4 juni 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s