Gasthuisstraat schreeuwt om aangepakt te worden

De jarenlange verloedering van de Gasthuisstraat in Ommen slaat toe en schreeuwt om verbetering.

Gasthuisstraat 11 (links) waar de verloedering is toegeslagen wordt gesloopt. Huis nummer 13 (rechts) wordt opgeknapt.
Klik op deze link voor meer foto’s van de Gasthuisstraat

Maar er lijkt gelukkig licht aan de horizon te komen. Er zijn plannen voor vernieuwing van de woning Gasthuisstraat 11. Een makelaar biedt het als nieuwbouw aan onder de naam ‘Stegeman’s Erf’. Gasthuisstraat 13 heeft sinds enkele maanden een nieuwe eigenaar en zal na een opknapbeurt weer bewoond gaan worden.

Dicht getimmerde ramen
De leegstand is gekomen toen 20 jaar geleden zich een ontwikkelaar aandiende voor een groots vernieuwingsproject in het centrum van Ommen. Verschillende panden – ook aan de Middenstraat – werden voor dit doel aangekocht en de bewoners verhuisden. Echter, de uitvoering van de plannen bleef uit, sterker nog de omgeving verloederde met als gevolg dichtgetimmerde ramen en verwaarlozing van de panden.

Gasthuisstraat 13
De woning Gasthuisstraat 13 werd in 1935 gebouwd door kuiper Albert Vos die tot 1940 een kuiperij had aan de Middenstraat. Toen Vos naar een nieuwe woning aan de Zeesserweg verhuisde waren het achtereenvolgens de families Cannoo en Rensink die er hebben gewoond. De familie M.Boer was de laatste bewoner, voordat het werd verkocht voor het niet uitgevoerd stadsproject waar ook de panden Gasthuisstraat 11, 9 en 7 en ook enkele panden aan de Middenstraat betrokken zouden worden. De huizen werden in snelheid vaart ontruimd en kwamen nadien leeg te staan. Maar voor Gasthuisstraat 13 heeft zich gelukkig een koper gemeld. De woning zal na een opknapbeurt bewoond worden door de familie Rijs.

Stegeman-Antiek
Het pand Gasthuisstraat 11, dat deels oogt als een boerderijtje, stond eerder bekend als Stegeman-Antiek. Hier woonden de familie Stegeman. Tot 1883 was hier nog niet gebouwd en behoorde de grond tot de boerderij van Makkinga aan de Middenstraat. Gerrit Makkinga, wieldraaier en landbouwer bouwde in 1864 een huisje op de grond. In 1883 werd het huisje gekocht door landbouwer Jan Hendrik Stegeman. De woning werd toen iets vergroot, dat inwoning van de zoon Gerrit Jan mogelijk maakte toen hij trouwde. Het bouwjaar (1883) is verwerkt in een witte steen die in de muur is gemetseld.

Achterstraat
Vroeger heette de Gasthuisstraat de Achterstraat. De Stegemannen hadden evenals andere bewoners die in het centrum woonden en landbouwer waren, hun land liggen in de Laarakkers of de Slagen. Bij de verdeling van de markegronden van de marke Stad-Ommen kregen de stadsbewoners zogeheten slagen grond toegedeeld aan de noordkant van de kom van Ommen, de tegenwoordige woonwijk Alteveer.

In 1961 werd zoonlief, ook bekend als ‘Hendek van Ruulfie’ de opvolgende eigenaar: Jan Hendrik (Hendrik) Stegeman, werkzaam bij de gemeente Ommen in de buitendienst en ook als marktmeester. Hendrik trouwde met Gerritdina (Diny) Tigchelhoff die op het adres Gasthuisstraat 11 begon met een antiekwinkeltje. Lampen, oude kasten, klokken en allerlei andere spullen uit vervlogen tijden waar er te koop in het inpandige winkeltje of onder de veranda. Diny verhuisde twintig jaar geleden naar Steenhof toen een projectontwikkelaar zich aandiende voor het grootse maar dus niet uitgevoerde bouwproject. Een tweetal andere panden aan de Gasthuisstraat (7 en 9) zijn al eerder uit het project gehaald en tegenwoordig weer bewoond.

Tekst/foto: Harry Woertink

5 gedachten over “Gasthuisstraat schreeuwt om aangepakt te worden

  1. Gasthuisstraat 13 zal niet worden gesloopt. Ik heb dit een half jaar geleden gekocht en zal dit opknappen om hier mijn woonhuis van te maken.

    Like

Plaats een reactie