Oud worden in Ommen: van Oldenhaghen tot en met ‘t Strookje

Wie vroeger 65 jaar was kon zich laten inschrijven voor een bejaardentehuis.

11 april 1959. Met een versierde troffel legt D. Oppedijk de ‘eerste steen’ van Oldenhaghen. Woningbouwvereniging-voorzitter A. Vos kijkt toe.
Klik op deze link voor meer foto’s van de eerste steenlegging Oldenhaghen

Het was een uitkomst voor vele bejaarden die zich er dan ook uitstekend thuis voelden. In bejaardentehuis Oldenhaghen was sprake van haast een vorstelijk verblijf met een wijds uitzicht, zo werd destijds geconcludeerd.

Toch was er niet direct veel animo van de Ommenaren om er naar toe te gaan, zodat “vreemden” het bejaardentehuis de eerste jaren kwamen bevolken. Echter, enkele jaren later was er sprake van een grote wachtlijst van bejaarden uit Ommen.

48 en 10

Verzorgingstehuis Oldenhaghen was ooit een protestants-christelijk tehuis voor bejaarden, gevestigd in Ommen aan de Hessel Mulertstraat. Het werd gesticht op initiatief van de hervormde en gereformeerde kerken in Ommen. Het gebouw omvatte 48 eenpersoonskamers en in de zijgevel als flat 10 tweepersoonskamers. Elke kamer had een keukentje en een toilet. De huurprijs bedroeg voor een eenpersoonskamer ƒ 250 per maand, een prijs die stijgt met de verdieping waarin zij ligt, en een tweepersoonskamer kwam op ƒ 450. Voor de flatjes bedroeg de prijs f 535 per maand, zo was op te maken uit een prospectus uit de beginjaren. Het hoofdgebouw werd eind april 1960 in gebruik genomen en de flatjes in de zijgevel op 1 januari 1962.

Bejaardenzorg

De exploitatie van Oldenhaghen kwam in handen van de toen nieuw opgerichte stichting: Protestantse Christelijke stichting voor Bejaardenzorg Ommen. De overdracht aan de nieuwe stichting liet echter nog wel even op zich wachten. Wat bleek, in de beginjaren kampte Oldenhaghen met diverse startproblemen. De gemeente stelde daarom de overdracht en de officiële opening uit totdat de zaken goed verliepen.

Bejaardenwoningen

In eerste instantie wilde de Diaconie van de hervormde kerk een nieuw bejaardentehuis gaan bouwen. Dit als vervanging van het bestaande Rusthuis aan de Gasthuisstraat. Overleg tussen de woningbouwvereniging leidde ertoe dat het nieuw te bouwen rusthuis geëxploiteerd ging worden door de nieuwe stichting en de woningen in beheer kwamen bij de woningbouwvereniging Ommen. Deze laatste had al eerder een vergunning gekregen voor de bouw van 47 bejaardenwoningen op de Lodderholt tussen de molen en het kanaal, waarvan 40 een oliestook kregen. Er werden vier woningtypen gebouwd: een blok met dubbele woonlaag; 16 woningen gelijkvloers (laagbouw); 7 met een slaapkamer boven en 12 laagbouw, die ook iets luxueuzer waren.

Door de samenwerking kon de gehele bouw aan één architect worden opgedragen en kon men af met één centrale verwarming. De totale bouwkosten toen werden geraamd op ongeveer anderhalf miljoen gulden. De eensgezindheid resulteerde erin dat Woningbouwvereniging Ommen-bestuurslid D. Oppedijk op 11 april 1959 officieel de eerste steen mocht leggen van het nieuwe bejaardentehuis, samen met een gedenksteen in de muur met daarop zijn naam.

Uitbreiding en nieuwbouw

In de jaren 1985 tot en met 1987 werden meerdere renovaties en nieuwbouw uitgevoerd. Het aantal bewoners werd daardoor uitgebreid van 88 naar 112 bewoners. Daarnaast werd Oldenhaghen belast met het beheer van 42 bejaardenwoningen in opdracht van de Protestants-Christelijke Stichting voor Huisvesting van Ouderen. Woontussenvoorzieningen die rechtstreeks met het verzorgingscentrum waren verbonden.

Aangezien de kamers niet meer voldeden kwam er in 2016 volledige nieuwbouw op de locatie van het oude zorgcentrum. De zorgtaken kwamen toen in handen van de Saxenburgh Groep. Woningstichting De Veste was opdrachtgever van de nieuwbouw waarbij de Saxenburgh Groep en de Baalderborg Groep garant stonden voor het zorgaanbod en de verhuur van de appartementen. Koopmans Bouwgroep uit Enschede realiseerde de nieuwbouw naar een ontwerp van Peters & Lammerink architecten uit Hengelo.

Maatschappelijke veranderingen

Met de nieuwbouw werd ingespeeld op de maatschappelijke verandering van wonen en zorgen. In het woongebouw kwamen 77 appartementen, verdeeld over drie verdiepingen, en een aantal algemene ruimten. De appartementen hebben een oppervlakte van ongeveer 90 m2 en bestaan uit een woonkamer met open keuken, een slaapkamer, badkamer, toilet en een hobbykamer. Op 4 december 2016 konden de eerste bewoners naar het nieuwe Oldenhaghen verhuizen, nadat ze twee jaar tijdelijk in de Imminkhoeve in Lemele hadden gewoond.

Al eerder maakten de oude flat en het complex duplex bejaardenwoningen aan de Hessel Mulertstraat en Lodderholt plaats voor de seniorenappartementen met namen van de complexen als “De Brug”, “Hoefijzer” en “Kaartspel”. Ook werden de bejaardenwoningen aan de Groen van Prinstererstraat vernieuwd en kreeg het complex de naam “’t Strookje”.

1963. Oldenhaghen

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Plaats een reactie