Onderzoek wijst uit: geen roof van Joods huizenbezit in Ommen

Er is door de gemeente Ommen geen Joods vastgoed onteigend.

Een fotocollage van het aanbieden van het rapport Joods Vastgoed in zalencomplex De Kern.

Ook zijn er geen stappen gezet om tot aankoop over te gaan. Indirecte aankoop al dan niet via een tussenhandelaar wordt op basis van het onderzoek ook uitgesloten. Tot die conclusies komt een onderzoeksteam van het Radboud Universiteit Nijmegen die onderzoek heeft gedaan naar de rol van de gemeente Ommen over Joods vastgoed in- en na de oorlog.

Na publicaties en tv-uitzendingen over eventuele roof van vastgoed van Joodse burgers, besloot burgemeester Hans Vroomen de rol van zijn gemeente tegen het licht te houden. Het rapport werd woensdagavond onder grote belangstelling uitgereikt aan burgemeester Vroomen en Ingrid Petiet, voorzitter van de Joodse gemeente in Zwolle, waaronder ook Ommen valt, door de opstellers Wim van Meurs en Laura Brinkhorst.

Rechtsherstel

In de Tweede Wereldoorlog zijn door de Duitse bezetter vastgoed afgepakt van Joodse eigenaren en voor een prikkie verkocht aan profiteurs. In Ommen zijn 9 panden onderzocht. De gemeente had na de bevrijding wel grote interesse in de panden naast het gemeentehuis van de familie Vomberg, toen Vechtstraat 1 voor uitbreiding van het gemeentehuis. Het Joodse gezin werd afgevoerd en in 1943 in vernietigingskamp Sobibor vermoord. Rechtsherstel vond meestal aantoonbaar plaats in 1951 en 1952. Ook werden geen naheffingen van gemeentelijke belastingen opgelegd.

Onderhoud Joodse begraafplaats

Het viel het onderzoeksteam op dat meer dan in andere gemeenten uit de archieven bleek, dat de gemeente Ommen haar best deed om na de oorlog zicht te krijgen op het lot van haar gedeporteerde Joodse inwoners. De gemeente wees nabestaanden de weg naar het Nederlands Beheerinstituut(NBI) voor rechtsherstel. Ook bleek in tegenstelling tot ander gemeenten dat Ommen na de bevrijding het onderhoud van de Joodse begraafplaats voor haar rekening nam.

Link naar het rapport

Het rapport is vanaf dondermorgen te downloaden via deze link: https://www.ru.nl/rich/rich-society/advies-en-actualiteit-onderzoek-opdracht/vm/onteigening-van-joods-vastgoed-in-wo2-en/virtual-folder/rapporten-onteigeningenonderzoek/de

Op deze webpagina vindt u de rapporten van alle gemeenten waar de Radboud Universiteit dit onderzoek heeft uitgevoerd. De gemeente Ommen staat hier ook tussen.

Leerlingen van het Vechtdal College belichtten tijdens de bijeenkomst met een fotopresentatie een van de Joodse Ommer families die in de oorlog werden vermoord. De avond werd verder omlijst door een optreden van stadsdichteres Maxine van Overeem met een indrukwekkend gedicht.

Expositie

Er is een speciale expositie over de Joodse gemeenschap in Ommen samengesteld die vanaf zaterdag 13 mei t/m vrijdag 2 juni te zien is in de bibliotheek van Ommen. Daarna verhuist deze expositie naar het Historisch Museum Ommen. Volgend jaar is de expositie te gebruiken door alle scholen in Ommen.

Tekst: Harry Woertink – Foto: Gemeente Ommen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s