Meest bekende Ommer raadslid Gerrit de Jonge stopt  

Gerrit de Jonge stopt op 25 mei 2023 als lid van de gemeenteraad van Ommen, waar hij sinds 3 maart 2010 deel van uitmaakt.

Gerrit de Jonge stopt als raadslid van de gemeente Ommen

Door een ongeneeslijke kanker is het voor De Jonge onmogelijk zich verder in te zetten voor de inwoners van Ommen. Voor zijn 13 jaar raadswerk biedt zijn partij, de VOV, hem op 26 mei een afscheidsreceptie aan.

Hart voor Ommen

De Jonge (67) is een bekend figuur in de samenleving met een hart voor Ommen. Hard werkend ook en staat als volksvertegenwoordiger graag tussen het volk. Als een gedreven en bevlogen politicus laat De Jonge overal zijn gezicht zien en is voor iedereen aanspreekbaar, luistert naar de inwoners, sociaal betrokken en komt beloften na, kortom een man van- en voor het volk.

Voor de inwoners

Als politicus gaf De Jonge kleur aan de gemeenteraad. Gepokt en gemazeld als het gaat om zijn enorme dossierkennis, maar ook een luis in de pels. Menig kronkel wist de politicus boven tafel te krijgen, wat hem misschien niet altijd in dank werd afgenomen. Echter, Gerrit de Jonge had als volksvertegenwoordiger hiermee slechts één doel voor ogen: er zijn voor de inwoners van Ommen.

Hoewel hij in eerste instantie besloot niet politiek actief te willen zijn, werd De Jonge toch raadslid voor de PvdA. Na een breuk in 2013 richtte hij de Volkspartij Ommen Vooruit (VOV) op, dat momenteel drie zetels in de raad bezit en hij vanaf het begin fractievoorzitter is. Gerrit de Jonge is getrouwd en heeft vier kinderen, van wie twee uit een eerder huwelijk.

NS

Gerrit de Jonge werd op 17 september 1955 in Avereest geboren. Na drie maanden verkaste het gezin naar Ommen, waar zijn vader een groentewinkel in de Brugstraat begon. Voor de liefde vertrok hij naar het westen van Nederland, waar hij eerst als kok werkte. Kwam later bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) terecht, omdat schoonvader niet wilde dat hij ieder weekeinde en met feestdagen in de keuken zou staan. Na van 1979 in Nieuwerkerk aan den IJssel – bij Rotterdam – te hebben gewoond, keerde hij in 2009 terug in Ommen en werkte tot aan zijn pensionering april vorig jaar bij de NS in Zwolle als coördinator inzet bij buitendienstinstellingen en evenementen. In het verleden was hij onder andere plaatsvervangend voorzitter van de Ondernemingsraad bij de NS.

Wielerronde van Ommen

Naast politiek was Gerrit ook heel erg betrokken bij de Wielerronde van Ommen. Hij is de grote animator geweest om dit spektakel weer op de kalender te krijgen. Als voorzitter van de Stichting Wielerronde Ommen blies hij deze wielerkoers nieuw leven in. Door zijn ziekte is De Jonge al eerder gestopt als voorzitter van de landelijke Vereniging voor Plaatselijke Politieke Groeperingen.

In de periode dat de afscheidnemende politicus in het westen woonde, was hij in de zomermaanden met zijn gezin te vinden op camping de Besthmenerberg. De Jonge was actieleider bij een door hem georganiseerd ludiek protest bij het Ommer gemeentehuis tegen de invoering van de toeristenbelasting.

Groot voorstander is De Jonge van burgerinitiatieven om de kloof tussen burger en politiek te dichten, maar fel tegenstander voor een fusie met de gemeente Hardenberg. “Stop met die discussie. Ommen moet en kan zelfstandig blijven!” was zijn motto, toen de raad van Hardenberg in 2016 nog eens weer de voor- en nadelen van een bestuurlijke fusie wilde onderzoeken.

Receptie

Op vrijdag 26 mei 2023 tussen 16.30 uur en 18.30 uur kan Gerrit de Jonge de hand geschud worden tijdens een afscheidsreceptie in de Herberg Muziek Hal (café de Herberg) aan de Brugstraat 28 in Ommen. Onder het genot van een hapje en drankje wordt terug geblikt op het 13 jaar raadswerk van Gerrit de Jonge.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Een gedachte over “Meest bekende Ommer raadslid Gerrit de Jonge stopt  

  1. Hi Harry, bedankt voor dit verhaal.
    Ik ben blij dat ik Gerrit ontmoet hebt.
    Gerrit het was mooi om met je te praten aan de stamtafel. Veel sterkte op je beleidens weg, geniet van de tijd die jij nog hebt.
    Henk Willems

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s