Barend Rooseboom bedankt!

Op indrukwekkende wijze heeft Dedemsvaart zaterdag afscheid genomen van Barend Rooseboom als voorzitter van de Historische Vereniging Avereest (HVA).

Barend en Heleen Rooseboom met de koets door Dedemsvaart
Zie voor meer afbeeldingen het album “Historische Vereniging Avereest (HVA)

De 80-jarige Rooseboom was bijna veertig jaar lang voorzitter van de HVA en ook oprichter van de vereniging.

De afscheidnemende voorzitter werd met de koets van huis gehaald, samen met zijn vrouw Heleen en kinderen en vervolgens met een bootje naar de Kalkovens gevaren. Hier moest Rooseboom in de smederij zelf een sleutel smeden om deze vervolgens aan zijn opvolger, Rudi Bults, te overhandigen.

Lovende woorden

In de Gashouder waren lovende woorden voor Rooseboom. Geen toespraken maar in de vorm van “In de Hoofdrol”, waar historische clubs uit Ommen, Hardenberg en Nieuwleusen meewerkten en zij die Rooseboom ook van dichtbij hebben meegemaakt. Daarna was er een drukbezochte afscheidsreceptie.

Verbinder

Namens OudOmmen.nl verwoordde Harry Woertink de ‘kwaliteiten’ van Rooseboom: “Het verbinden van mensen, de basis waar een vereniging op draait. Barend is zo iemand, een verbinder en iemand die de samenwerking opzoekt”, onder andere verwijzend naar het Vecht/Avereest overleg met musea uit de omgeving.

Eerder bekend als boekhandelaar heeft Rooseboom zich enorm ingezet voor historisch en cultureel Dedemsvaart. Hij stuurde tal van vrijwilligers van de HVA aan, zorgde voor vastlegging van de geschiedenis van de Dedemsvaart in boekvorm en beijverde zich voor de bevaarbaarheid van het kanaal de Dedemsvaart.

Kalkovens

Rooseboom is de grote animator van de historische kalkovens en Gashouder in Dedemsvaart, tegenwoordig het domein van de HVA. Alles zou gesloopt worden, echter de slooplustigen hadden buiten de HVA gerekend met voorop voorzitter Barend Rooseboom. Na jaren strijd werden de historische en industriële monumenten behouden, gerestaureerd en vervolgens beheerd door de HVA. In het bijbehorende leshuis werd een geschiedkundig overzicht van het ontstaan van Dedemsvaart ondergebracht.

Het op het terrein staande Gashouder – de enige nog in het land – bleef ook bespaard van de slopershamer. Dit monumentaal cultuurhistorisch erfgoed werd gerestaureerd en ingericht als een klein intiem theatertje. Ook hieraan leverde Rooseboom een grote bijdrage. “Niet alleen, maar samen met anderen”, aldus de afscheidnemende Rooseboom.

Tekst: Harry Woertink – Foto’s: HVA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s