Officiële tewaterlating Ommer Vechtzomp op Koningsdag

OMMEN – Het is zover de Ommer Vechtzomp is klaar. De officiële doop en tewaterlating vindt feestelijk plaats op Koningsdag, donderdag 27 april om 13.00 uur vanaf de Hessel Mulertbrug.

Met een kraan wordt de gereedgekomen Vechtzomp overgebracht naar een andere locatie.
Zie voor meer afbeeldingen het album: “Vechtzomp“.

Maritiem feest

Het wordt een maritieme plechtigheid op de Vecht, want ook de overige zompen uit Het Vechtdal ontmoeten die dag elkaar. De Vechtezomp “De Mölle” uit het Duitse Laar, net over de grens bij Gramsbergen komt evenals de zomp uit Gramsbergen genaamd “Grammesberghe” en de Vechtzomp uit Dalfsen. Daarnaast worden nog tal van boten verwacht bij het feest op de Vecht in Ommen. De doop van de nieuwe Vechtzomp is onderdeel van het programma van Koningsfeest.

Doopceremonie

Het feest begint om 11.15 uur met een kinderprogramma op het Anjerplein aan de Vechtkade. Onder begeleiding van muziekvereniging Crescendo en Oldtimer tractoren komt om 12.20 uur de zomp aan bij de Vechtkade met een welkom door onder andere het shantykoor de Stuwzangers uit Vilsteren. Om 12.50 uur volgt de doopceremonie van de zomp op de Hessel Mulertbrug door burgemeester Hans Vroomen en twee kleinkinderen van de laatste Ommer zompschippers Steen en Van Elburg. Om 13.00 uur is dan de tewaterlating vanaf de brug.

De Ommer Vechtzomp wordt welkom geheten door tal van boten, waaronder eerder genoemde zompen uit het Vechtdal. Er varen die middag ook meerdere bijzondere sloepen en boten mee.

Vanaf 13.30 uur is de eerste afvaart van de Ommer Vechtzomp. Passagiers kunnen dan gratis meevaren. Er wordt een route gevaren tussen camping De Koeksebelt en de brug. Bijna alle boten kunnen passagiers aan boord meenemen. Shantykoren de Sjompiesingers uit Grambergen en de Stuwezangers zorgen voor muzikaal feestje. De Sjompiesingers op het Anjerplein en de Stuwezangers op een varende Vechtzomp.

Bij de haven is een show van Oldtimer tractoren en de jachthaven houdt die dag ‘Open huis”.

Vrijwilligers

Aan de bouw van de Ommer Vechtzomp is jaren aan voorbereiding voorafgegaan. Een team van handige vrijwilligers heeft sinds de zomer van 2019 gewerkt aan de Ommer Vechtzomp. Afgelopen week is de zomp verplaatst van de scheepstimmerwerf bij molen Der Lelie naar een loods aan de Strangeweg om vandaaruit de tocht te maken voor de officiële tewaterlating.

Evenals alle andere Vechtzompen gaat het om een replica die dienst gaat doen voor vaartochtjes op de Vecht. Telkens gaat er een verhalenverteller mee aan boord om de recreanten te vertellen over de cultuurhistorie van de plaats Ommen en haar omgeving, en de natuur langs de Vecht.

Grensoverschrijdende handel

In de 17de en 18de eeuw bestond een levendige grensoverschrijdende handel van goederen via de Vecht tussen Duitsland en Nederland. Deze goederen, zoals Bentheimer zandstenen, hout en voedselproducten, werden over deze regenrivier vervoerd met zompen, houten platbodems, die hoeveelheden tussen de 10 en 15 ton goederen konden meenemen.

Tekst: Harry Woertink – Foto: Alfons van Kesteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s