Ommen staat weer een mooie en feestelijke Koningsdag te wachten

Een aubade, versierde straten, een straatparade, muziek, een feestterrein en feestelijke tewaterlating van de nieuwe Vechtzomp. Zomaar enkele festiviteiten voor een bruisende en feestelijke Koningsdag in Ommen.

Op het feestterrein is weer veel te doen, ook voor de kinderen.

Op 27 april start Koningsdag met de aubade bij Oldenhaghen. Hier wordt de dag ter ere van de verjaardag van Koning Willem Alexander officieel geopend met een woordje van de burgemeester en de voorzitter van de Oranjevereniging. Zo’n 330 kinderen worden naar de aubade vervoerd met Amerikaanse schoolbussen, dat zorgt voor een prachtig gezicht.

Vechtzomp

In het programma van het Koningsfeest 2023 is ook opgenomen de officiële tewaterlating van de nieuwgebouwde Ommer Vechtzomp. Dat gaat gepaard met een botenparade op de Vecht, waar Vechtzompen uit Laar (D), Grambergen en Dalfsen bij aanwezig zijn. En de botenparade zou niet compleet zijn met de aanwezigheid van shantykoren: De Stuwzangers uit Vilsteren en de Sjompiesingers uit Gramsbergen. Het publiek kan vanaf 13.30 uur ook een boottochtje op de Vecht meemaken.

Straatparade

Nieuw in het programma en als alternatief voor de historische optocht is de straatparade met versierde karren en fietsen voor kinderen. Aanmelden is gratis en kan op de dag zelf. Het feestterrein met muziek in de tent, snackkraampjes en tal van (kinder)activiteiten is geopend vanaf 15.00 uur. Hier is het – net als op andere Koningsdagen – een samenkomen van alle inwoners uit Ommen, die onder het genot van een hapje en een drankje de verjaardag van de Koning vieren.

Vuurwerk

Als afsluiting van Koningsdag is er vuurwerk. Vanaf de Vechtkade is om 21.30 uur een geweldig vuurwerkshow te zien boven de Vecht.

In het centrum van Ommen is het op Koningsdag ook gezellig toeven. De Ommer horeca zorgt voor open terrassen en op het Kerkplein en de Markt is er volop muziek. Koningsnacht en Koningsdag kan ook muzikaal gevierd worden in de feesttent op de Voormars.

Programma

8.00 uur: Luiden kerkklokken
9.30 uur: Aubade bij Oldenhaghen
11.15 uur: Kinderprogramma op het Anjerplein
12.20 uur: Aankomst Vechtzomp op de Vechtkade
12.50 uur: Doopceremonie Vechtzomp op de Hessel Mulertbrug
13.00 uur: Tewaterlating Vechtzomp vanaf de brug
13.00 uur: Show Oldtimer tractoren haventerrein Vechtkade
13.15 uur: Onthulling gemeentewapen Vechtzomp
13.30 uur:  1e Afvaart Vechtzomp en start Ommer botenparade
13.30 uur: Straatparade vanaf Vechtkade
15.00 uur: Feest op terrein Koesteeg
16.00 uur: Prijsuitreiking straatparade
19.00 uur: Prijsuitreiking versierde straten
21.15 uur: Vuurwerkshow aan de Vecht

Vanaf zondag 23 april tot en met 5 mei is een uitgezette fietsroute te fietsen door de versierde straten.

Alle informatie is ook te vinden op de website Oranjeverenigingommen.nl.

Tekst: Harry Woertink – Foto: Oranjevereniging Ommen

Paleis Noordeinde, december 2022: portret van Prinses Beatrix, de Koning en de Prinses van Oranje ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van Prinses Beatrix. Beeld: ©RVD – Gemmy Woud-Binnendijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s