De historie van de Ommerschans leeft – Veel plannen in de maak

De vereniging De Ommerschans werkt aan plannen om een zogenaamde “Koloniekamer” in te richten in zowel de Vinkenbuurt als in Balkbrug.

William Janssen en Ans Esselink hebben afscheid genomen als bestuurslid van de Ommerschans, twee gezichtsbepalende personen die zich enorm hebben ingezet voor de vereniging.

De bedoeling van een Koloniekamer is informatie in woord en beeld te geven aan bezoekers van de voormalige schans tussen Witharen en Balkbrug.

De plannen werden donderdagavond toegelicht op de ledenvergadering. Voor de Vinkenbuurt is het buurthuis in beeld en in Balkbrug gaat het om multifunctioneel centrum “Trefpunt. De plannen voor een bezoekerscentrum op de schans zelf, laat het bestuur even voor wat het is. Niet alle partijen zijn op eenzelfde lijn te krijgen, zo bleek.

Afscheid bestuursleden

Het bestuur heeft afscheid moeten nemen van twee trouwe bestuursleden: William Janssen en Ans Esselink. De twee vertrekkende bestuursleden bepaalden “het gezicht van de Ommerschans” zo werd gezegd bij het afscheid. Beiden hebben zich enorm ingezet voor de vereniging. William was twintig jaar actief en destijds betrokken bij de oprichting van de vereniging. “Hij deed dat op zijn eigen gerespecteerde wijze. Een bijzonder en markant figuur”, aldus het bestuur.

Veel werk

Ans Esselink was elf jaar secretaris. Ze was gefascineerd als het ging om het uitdiepen van de geschiedenis van de Ommerschans. Zij zorgde voor informatie voor nieuwe leden, verzette veel werk voor de vereniging en was er altijd voor informatie over de schans. Zowel Ans als William blijven wel actief voor de vereniging als gids. Voor beiden waren er bloemen en een gevulde knapzak ‘voor onderweg’ zoals de kolonisten ook kregen als ze uit de kolonie werden ontslagen.

400 jaar Ommerschans

Op de vergadering was het lid en wethouder in Hardenberg Werner ten Kate te gast. Hij gaf een boeiende presentatie over hoe de Ommerschans er voorstond in de 17e eeuw. Op 23 juli 2023 is het 400 jaar geleden dat de Ommerschans werd aangelegd.

Dat de historie van de Ommerschans leeft blijkt wel door de inbreng van de leden. Harrie Ronhaar gaf een toelichting op zijn plannen om de fietstunnel in de Kolonie te beschilderen met de historie van de Ommerschans. Daarnaast werkt Johan Scholte-Albert aan een mooie fietstocht door het gebied met stops op markante punten en Jan Smits en Rob Annink ontwikkelen een wandelroute met twaalf QR-punten op de schans. De bedoeling is dat op Monumentendag, 9 september 2023, de plannen zijn uitgevoerd.

Tekst en foto: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s