Het april 2023 nummer van het digitale tijdschrift ‘Overijssel Toen en Nu’ is uit.

Het historisch tijdschrift is een kwartaaluitgave van Collectie Overijssel, voorheen Historisch Centrum Overijssel.

In de jongste uitgave van Overijssel Toen en Nu onder andere een verhaal over de beroving op 15 november 1944 van de Nederlandsche Bank in Almelo door het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Het wordt de grootste bankoverval aller tijden genoemd, maar het is niet de succesvolste, zoals u kunt lezen. In het Memory Vrijheidsmuseum worden nog allerlei voorwerpen bewaard die een rol speelden tijdens de spectaculaire bankroof, zoals een 6,5 mm Mauser, een pistool waar overigens niet mee geschoten is.

Een van de slachtoffers die de Duitsers maakten in hun jacht naar de daders is Gerhard Nijland uit Daarlerveen. Lange tijd was niet bekend waar hij begraven lag. Frank Krake, de auteur van de bestseller De grootste bankoverval aller tijden, beschrijft op ontroerende wijze zijn geslaagde zoektocht naar de laatste rustplaats van deze verzetsheld.

Verder in het aprilnummer aandacht voor de streektaal.

Dit is de link naar het album Overijssel Toen en Nu : https://oudommen.nl/beeldbank/wagtail/?mode=gallery&category=2070

Redactie OudOmmen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s