Plannen herstel oude haven Ommerkanaal en buurttuin voorlopig van tafel

OMMEN – Het plan om de gedempte Ommerkanaal-haven te herstellen gaat niet door.

1950. Haven Ommerkanaal gezien vanaf de brug met de duiker

Ook het burgerinitiatief voor een buurttuin op het gedempte kanaal strandt. Het college van burgemeester en wethouders schrijft aan de raad dat het onmogelijk is beide initiatieven naast elkaar te realiseren.

Draagvlak buurt

“Het draagvlak vanuit de buurt is verschillend en kan leiden tot verdeeldheid in de buurt”, aldus burgemeester en wethouders. Bovendien wordt de financiële onderbouwing van beide plannen matig en ontoereikend geacht. Verder speelt dat er plannen zijn om dit najaar een Anne Frankboom te planten.

Niet alles lijkt definitief van de baan. Als het aan het college ligt komt er een onderzoek naar stedenbouwkundige, landschappelijke en cultuurhistorische aspecten. Daarbij moeten ook de kosten in beeld gebracht worden, zowel eenmalig als structureel.

Ommerkanaal

Het herstel van de gedempte haven zou bestaan uit het uitgraven van het voormalige Ommerkanaal om zo de contouren van de oude haven terug te brengen. Daarnaast zou een monument op de plek van de vroegere duiker moeten komen. De initiatiefnemers hebben aangegeven dat er een budget nodig zou zijn van 1,6 miljoen euro.

Voor de bewoners van de aan de westkant gelegen nieuwbouwwijk ‘Molenwijk’ ging het om een burgerinitiatief om de groenstrook tussen Haven West en Haven Oost in te richten als een buurttuin, een ontmoetingsplek en beleefpunt voor de wijk. Voor de aanleg van deze buurttuin zou een bedrag van 60.000 euro nodig zijn.

De twee burgerinitiatieven zijn donderdag 20 april agendapunten van de gemeenteraadsvergadering.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Een gedachte over “Plannen herstel oude haven Ommerkanaal en buurttuin voorlopig van tafel

  1. Iets wat je ooit hebt verpest, krijg je niet terug, hooguit een slap aftreksel, en daar dan 1,6 miljoen voor uit trekken? Dan moet je toch zeker meerdere functies voor het plan hebben dan alleen maar een historisch verhaal en een zgn herstel wat niets met het oude van doen heeft. Symbool politiek, daar hebben we al genoeg van in Nederland.
    Voorbeeld? Op de plek van de oude MAVO zou een gelijkwaardig gelijkend iets komen. Tja oordeel zelf, ’t is maar net wat je gelijkend vindt.
    Net als de stadswalsteentjes…. ’t is niks, en ’t wordt niks. Iets wat je weghaalt is weg, punt! Ommen heeft in het verleden teveel vernield, en teveel verloren laten gaan door cultuurbarbaren die zich architect noemden.
    Op één uitzondering na. De architect van het Marktgebouw.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s