Paastradities in Ommen

Een duik in oude kranten over paastradities in Ommen.

1940. Eiertikken op Tweede Paasdag op de hoek van het gemeentehuis.
Zie voor meer afbeeldingen de albums: “Paastradities” waaronder “Eiertikken

Tweede Paasdag 1933

“Het traditioneele eiertikken hetwelk vroeger op de z.g. Paaschweide gebeurde vond nu bij de brug plaats, wat dan ook veel volk trok. Oude gebruiken welke nog steeds in eere blijven, vinden langzamerhand ook weer ingang bij enkele jongeren, zoodat velen in spanning zitten wie de meeste eitjes „tikt”. Bij deze gelegenheid worden ze in vloeistof gekookt van verschillende kleuren. Eveneens de oude trek van kinderen met de ouders naar de z.g. „Koeksebelt” of wel Paaschberg waar ze spelletjes doen en de „Paaschsnoep” opmaken, bracht veel drukte”.

Tweede Paasdag 1940

“Vanwege het buitengewoon mooie voorjaarsweer heerschte hier op Tweeden Paaschdag een groote drukte, die tegen den middag het hoogtepunt bereikte. Om twaalf uur vond bij het stadhuis het traditioneele eiertikken plaats, waar groote belangstelling voor bestond.

Omstreeks zes uur trachtte een bewoner uit Vriezenveen de gezellige sfeer te verstoren. Bedoelde persoon kreeg oneenigheid met een vriend en wilde deze met een mes te lijf. Door tijdig ingrijpen van den juist passeerenden gemeente-veldwachter werd erger voorkomen. Met een handigen greep wist deze den belager het mes afhandig te maken en het verdere gedeelte van den dag kon de Vriezenvener in de cel doorbrengen.

Bij het invallen der duisternis werden de Paaschvuren ontstoken, wat uiteraard groote belangstelling trok. Vooral het vuur bij De Zon, dat door den hoogen waterstand een eilandje was geworden, bood een fantastischen aanblik. Het politiecorps had wel een zeer drukken dag, maar het kweet zich uitstekend van zijn taak”.

Foto: collectie OudOmmen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s