Atletiek Club Ommen (ACO) viert 40-jarig jubileum

Het is dit jaar 40 jaar geleden dat de Atletiek Club Ommen (ACO) de KNAU-licentie ontving van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie.

1985. De begin jaren van ACO op het sportveldje naast de sporthal waar nu het overdekte zwembad is.
Zie voor meer afbeeldingen het album: “Atletiek Club Ommen (ACO)“.

De officiële oprichting van de atletiekclub was op 22 oktober 1982, een jaar voordat de licentie werd ontvangen.

Het begin

Het was wereldtopper Gerard Nijboer die in de tachtiger jaren de deuren van de hardloopsport in Ommen opende. Door zijn goede resultaten, onder meer op de Olympische Spelen, kwam het hardlopen en dus ook de atletiek enorm in de lift. De Ommenaren Jo ter Maat en Harry Woertink namens destijds het initiatief tot de oprichting. Beiden deden naast basketballen ook aan hardlopen. Echter, wedstrijdjes in Ommen ontbraken, in tegenstelling tot omliggende plaatsen. Ter Maat en Woertink vroegen zich af waarom ze niet zelf  eens wat zouden gaan organiseren. Met de organisatie van de eerste Ommer Bissinghloop in 1982 is ook de atletiekvereniging Ommen ontstaan. Op de eerste vergadering meldden zich 48 leden om verder te gaan.

De Blokken

Na de oprichting kon direct gebruik gemaakt worden van het sportveldje naast sporthal De Blokken. “Jullie vallen met de neus in de boter, omdat juist atletiekmateriaal is aangeschaft voor de school De Stadsmars”, luidde het warme welkom van sportambtenaar Henk van Heuveln. Een garagebox bood onderdak voor het simpele materiaal. In de loop van de tijd schafte de club zelf materiaal aan.

Het aantal leden groeide. Dat was mede te danken aan de open dagen en clubwedstrijden die georganiseerd werden. Die activiteiten leverden altijd wel een aantal nieuwe leden op.

Golfbaan

Het eerste sportveld was niet best. Het leek wel een golfbaan die bij regen altijd blank stond. Het veldje was aangelegd op een vroegere vuilnisbelt. Bij regen kwam vuil naar boven en vaak moest eerst glas en stenen opgeruimd worden, voordat op een veilige manier aan de training begonnen kon worden. Een verre van ideale situatie dus. De gemeente had toen schijnbaar ook nog niet het besef dat atletiek een zomersport is, want zomers kon geen gebruik gemaakt worden van het veldje, omdat er dan onderhoud verricht moest worden. In de wintermaanden werd ’s avonds op stroken van de verlichte trainingsvelden van de voetbalclubs op De Rotbrink getraind. De jeugd trainde in de winterperiode in de gymzaal. Dankzij veel zelfwerkzaamheid van leden werd in de loop van de tijd een verspringbak en verlichting aangelegd. Wedstrijden konden er niet gehouden worden, want de accommodatie voldeed nergens aan. Wel deden de atleten mee aan wedstrijden elders.

Verhuizing

In 1995 kon de club eindelijk verhuizen naar sportpark De Rotbrink. Hier kon een 400m grasbaan aangelegd worden, een hele vooruitgang. Het wedstrijdniveau steeg daarmee aanzienlijk. De eerste jaren op deze nieuwe baan beschikte de club nog niet over een clubhuis, maar in 1998 kon officieel de ‘ACO-drome’ in gebruik genomen worden.

Met de start van het projectplan De Drieslag in Ommen moest ACO nogmaals verhuizen en werd ook de accommodatie op sportpark ”de Rotbrink” verleden tijd. De nieuwe locatie van de atletiek is gelegen op Sportpark ”Westbroek”, aan de oostkant van Ommen. Op 1 november 2008 is dit nieuwe sportpark in gebruik genomen. Met de aanleg van een 6-laans kunststof baan en een modern clubhuis was dit voor ACO een droom die uitkwam.

De kunststof-accommodatie op Westbroek had een positieve uitwerking op de club. Er kwam een grote toename van het aantal leden, zowel jong als oud en ook het aantal activiteiten van de atletiekclub steeg enorm. De organisatie bij ACO steekt bovendien goed in elkaar met zeer gemotiveerde mensen en veel kennis aan boord.

Viering jubileum

Het 40-jarig jubileum wordt gevierd op zaterdag 22 april 2023 tussen 11 en 15 uur op de atletiekbaan van sportpark Westbroek met een “Open dag” en een Sponsorloop. De dag wordt feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s