Hervormd Zangkoor Ommen zingt al 90 jaar

Het Hervormd Zangkoor in Ommen werd opgericht op 28 februari 1933, dus bestaat dit jaar het gemengd koor 90 jaar.

Het Hervormd Zangkoor in het oprichtingsjaar 1933. Achter v.l.n.r: Albert Jan Vosjan , Jennigje Steen, Janna Steen, Jansje Schuurman, Hendrikje Stegeman, Jaap Huisman, Frederika Schuurman, Aaltje Steen, Jo Schuurman, Dien Kampman, Rika Makkinga, Katrien Makkinga, Harm Oldeman, Diena Kampman, Toos Meijer, Mannes Steen en Hendrik Ekkelkamp. Voor v.l.n.r: Alida Ekkelkamp, Marie Ekkelkamp, Jennigje van Aalderen, Jan Vosjan, nn, Sjennie Ekkelkamp, nn, nn

Directeur

Ooit begon het koor met 35 leden en stond onder leiding van dirigent of “directeur”, zoals hij vroeger werd genoemd, de heer Kwakkel. Jan Vosjan was de eerste voorzitter. Er werd gerepeteerd in het lokaal achter de kerk aan het Kerkplein waar ook catechisatie en kleuterschool werden gehouden. In het begin kwamen de leden hoofdzakelijk uit de kom van Ommen, maar later, door het gebruik van fiets en auto, kwamen ze uit de gehele gemeente.

Hervormd Centrum

De jaarlijkse uitvoeringen werden in de beginjaren gehouden in het koetshuis van hotel De Zon. Voor de pauze trad het koor op en daarna volgde een toneelstuk. Deze avonden trokken altijd veel publiek, zodat het koor nog lang heeft opgetreden in De Zon.

Toen in 1959 het Hervormd Centrum werd gebouwd werden de uitvoeringen daarnaartoe verplaatst. Nog steeds worden in het Hervormd Centrum de wekelijkse repetities van het koor gehouden.

Oorlogsjaren

Tijdens de oorlogsjaren van juni 1944 tot mei 1945 lag de zang nagenoeg stil. Direct na de bevrijding werd het zingen weer enthousiast opgepakt. En er werd niet alleen gezongen, want het Hervormd Zangkoor is ook een gezelligheidsvereniging. Met de viering van Koninginnedag bijvoorbeeld werd regelmatig een praalwagen gebouwd voor de grote optocht die eigenhandig en met weinig geld goed was voor een hele mooie pronkwagen. De jaarvergaderingen zijn ook altijd gezellig. Door de leden worden voordrachtjes gedaan en op warme chocolademelk getrakteerd. Ook werd ieder jaar een zomerreisje gemaakt met de bus naar verschillende uithoeken in het land.

In het begin werd er ook betrekkelijk eenvoudig gezongen, liederen zoals: ”Ziet gij dat eenzaam kerkje in blauwe verten staan” en ”Avondklokken”. Toen later rond 1948 zangconcoursen bezocht werden, moest onder leiding van de heer R. de Graaf flink worden gestudeerd. De liederen werden met deelname aan de concoursen namelijk steeds moeilijker.

Goede stemmen

Dat het Hervormd Zangkoor een groot aantal goede stemmen binnen haar gelederen had bleek wel toen men steeds in een hogere afdeling terecht kwam. Onder leiding van dirigent H.P. Jansen van Galen werd diverse malen de eerste prijs behaald in de hoogste afdeling. De stukken die dan werden gezongen bestonden uit een vrij – en een verplicht nummer, zoals “Zingt, zingt de Heer” van  J. Pachelbel en “Soli Deo Gloria” van H. Altink, die in 1966 in de veilinghal te Kraggenburg werden uitgevoerd.

Dat de moeilijkheidsgraad van de liederen behoorlijk was gestegen bleek wel in 1970, toen de Mattheus Passion fragmentarisch werd uitgevoerd door het Hervormd Zangkoor, de Lofstem en Excelsior in de Hervormde Kerk te Ommen. Dit optreden was een groot succes.

Geen concoursen meer

In 1947 werd voor het eerst opgetreden in de kerk tijdens een Oranjeherdenkingsdienst en daarna gebeurde dat steeds vaker. In 1954 begon de traditie om ieder jaar aan de Kerstnachtdienst mee te werken in de Hervormde Kerk te Ommen en niet veel later volgde ook de medewerking aan de Paasdienst. 

De laatste jaren zijn geen concoursen meer bezocht. Wel is het koor present bij ringconcerten en verzorgt optredens met Kerst in de kerk of tijdens bijzondere kerkdiensten en in Oldenhaghen. Op 30 oktober 2010 is door het koor voor het eerst een oratorium uitgevoerd: het Oratorium “Schepping” van Johan Bredewout. Met het 80-jarig jubileumconcert op 9 maart 2013 is eveneens een Oratorium uitgevoerd: “Het Nieuwe Jeruzalem” eveneens van Johan Bredewout.

Dirigenten

Vanaf 1947 werd het koor muzikaal bijgestaan door organiste Jo Stegeman en vanaf 1958 ook door de heer H.Webbink. Jo Stegeman begeleidde het koor vele malen op piano en orgel tijdens repetities en concerten. Jo werd in 1997 gehuldigd wegens haar 50-jarig lidmaatschap. Niet lang daarna moest zij om gezondheidsredenen afscheid nemen van het koor. In de loop der jaren hebben vele dirigenten voor het koor gestaan. Na de heer Kwakkel kwamen de heren Heerdink, R. de Graaf en H.P. Jansen van Galen. Laatstgenoemde heeft het koor maar liefst 22 jaar gedirigeerd. Daarna volgden de heren R.Rusticus, J. Plomp, Wim van Lenthe, mevr. J. Jonkman en Henk Schaapman. Sinds 2015 is Ron Breukelman dirigent van het Hervormd Zangkoor en sinds 2019 is Henk Stegeman voorzitter.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s