Houtzaagmolen Den Oordt aan het begin van restauratieplannen

OMMEN – Als het aan de Stichting Ommer Molens ligt wordt molen Den Oordt weer een zaagmolen. Plannen hiervoor zijn in een ver gevorderd stadium.

De eerste houten planken voor restauratie van de molen Den Oordt

Zaterdagmorgen zijn bij de molen de eerste planken aangekomen die gebruikt gaan worden bij de restauratie van de nu nog korenmolen. Het gaat om gezaagde planken uit meerdere bomen van Douglas die groot geworden zijn in het gemeentelijk Laarbos. Ze konden door de Stichting Ommer Molens via een houtopkoper op de kop getikt worden. Henk Schuttert van het gelijknamige Ommer loonbedrijf was graag bereid met zijn kraan om de leden van de werkgroep molenrestauratie een handje te helpen.

Volgende stap

Het is een volgende stap om van de oorspronkelijke molen weer een houtzaagmolen te maken. Om de molen terug te brengen naar een houtzaagmolen zijn door het stichtingsbestuur nog wel enkele hobbels te nemen. Het Historisch Museum zal een deel van de tentoonstellingsruimte in moeten leveren dat zich onder de molen bevindt. Gesprekken daarover zijn nog lopende. Dat geldt ook voor een startsubsidie van 40.000 euro van de gemeente om de plannen verder in te vullen.

De Stichting Ommer Molens heeft goedkeuring van de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed. Ook de Provincie juicht de restauratieplannen toe en heeft al een subsidiebedrag van bijna 300.000 euro toegezegd. Ook andere subsidiebronnen worden aangeboord en er wordt een crowdfunding gestart.

Krukas

Met windkracht werden vroeger de zware boomstammen op het zaagraam getrokken en gezaagd. Al eerder werd in een molen een krukas geplaatst, zoals deze er vroeger ook heeft gezeten. De krukas zet in zaagmolens een roterende beweging om in een rechtlijnige beweging. Door concurrentie van de stoomhoutzagerij elders werd het zagen van hout steeds minder lonend en legde de molenaar van Den Oordt zich rond de dertiger jaren van de vorige eeuw toe op het malen van koren tot meel.

De zeskantige stellingmolen met zaagschuur is destijds gebouwd door Roelof Makkinga om zijn timmerbedrijf van gezaagd hout te voorzien. Het restauratieplan draagt dan ook de naam: ‘Restauratie zaagwerk Makkinga’s Mölle’.

Tekst en foto’s: Harry Woertink

Klik op deze link voor meer foto’s herstel zaagmolen Den Oordt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s