Gereformeerd-vrijgemaakten Ommen 65 jaar eigen kerkgebouw (3)

De gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Ommen is ontstaan in 1947. Het kerkgebouw is van 1958.

2005. Het plaatsen van een nieuw kerktorentje.

Met de vrijmaking in 1947 stapten 264 leden van de gereformeerde kerk (synodaal) over naar de gereformeerd-vrijgemaakte kerk. De eerste predikant was ds. W. Verwoerd, eerder hulppredikant bij de gereformeerde kerk.

Toen 1958 een eigen kerkgebouw in gebruik genomen kon worden, was al snel de roep om uitbreiding. En die kwamen er. Daardoor is de kleurensymboliek in het oorspronkelijk gebouw verloren gegaan. In 1966 een galerij in gebouwd, die overigens in 2004, met de plaatsing van het nieuwe Edskes-orgel, weer moest worden gesloopt en opnieuw opgebouwd.

In 1971 wordt opnieuw de beperkte capaciteit gevoeld. Vakantiegangers werden veelal naar neven lokaliteiten verwezen. Voorts laat de ventilatie van het kerkgebouw veel te wensen over. Er wordt een financiële actie gehouden met als resultaat dat de kerk met 150 zitplaatsen vergroot kan worden.

Het Baken

In 1989 komt er naast de kerk een klokkenstoel met 1 luidklok te staan. Ook zijn de vergaderzalen in die periode gebouwd. Het vergadercomplex krijgt dan de naam “Het Baken”. De officiële ingebruikneming is op woensdag 13 december 1989 om 19.30 uur.

In 2005 wordt het torentje met haan op de kerk vervangen door een nieuw exemplaar. De kerkzaal krijgt in 2014 opknapbeurt, waarbij met name het liturgisch centrum totaal wordt vernieuwd. Aan de kleuren en vormen daarvan wordt dan weer symbolische betekenissen meegegeven, die te maken hebben met “Het Baken”. Daarmee geldt de naam “Het Baken” nu niet meer alleen voor de vergaderruimte maar voor het hele gebouw.

Dubbele diensten

De vele uitbreidingen van het gebouw en het overgaan op dubbele diensten was nodig omdat de gemeente snel groeide. Van de 277 zielen in april 1947 liep het geleidelijk op tot bijvoorbeeld 948 op 1 september 1978. In het jaar 1981/82 was het 1079 en werd overgegaan op dubbele diensten voor de wijken Oost en West. In mei 2003 is besloten om per 1 januari 2005 ook verder te gaan als twee zelfstandige gemeenten: West en Noord/Oost.

Via deze link meer foto’s van de gereformeerd-vrijgemaakte kerk

Tekst: Harry Woertink – Foto’s: collectie OudOmmen.nl

Dit is deel 3 en tevens het slot van deze serie over 65 jaar kerkgebouw.

Deel 2 van 65 jaar kerkgebouw is hier te lezen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s